Ga direct naar inhoud
Nieuws

Berenklauw in het Scheelhoekbos

15 augustus 2023 | Anne Los

Achter het gaas van het flexnet zijn de schapen druk bezig met het korthouden van de begroeiing. De grazers worden al duizenden jaren ingezet voor het korthouden van weilanden en zijn tegenwoordig steeds vaker te vinden in natuurgebieden. Ook in het Scheelhoekbos loopt in de zomermaanden regelmatig een schaapskudde, om een handje te helpen met het terugdringen van de hoeveelheid reuzenberenklauw. Zijn ze uitgegeten op een stuk terrein? Dan wordt de afzetting een stuk opgeschoven zodat uiteindelijk de gehele rand langs het water wordt aangepakt.

scheelhoek

De reuzenberenklauw is een, het woord zegt het al een beetje, een reusachtige plant die wel vier meter hoog kan worden, met bladeren van een meter breed. De top van de plant is een groot scherm van kleine witte bloemetjes. Vervelend genoeg is het sap van de plant gevaarlijk voor mensen en honden. Je huid raakt ervan geïrriteerd en het kan zelfs brandwonden veroorzaken.  

Gelukkig heeft deze schapensoort zelf geen last van de vervelende eigenschappen van de plant. Ze eten het graag vanwege het hoge eiwitgehalte. Een minpuntje is dat ze het kunnen eten tot het ze letterlijk boven het hoofd groeit.

Vandaar dat naast de begrazing met schapen ook de aannemer een grote rol heeft in de aanpak van de berenklauw. Machinaal zijn hele stukken bos en oevers vrij gemaakt. Op plaatsen waar machines niet bij kunnen komen is het met hand weg geschoffeld. Best een flinke klus die jaar na jaar moet worden volgehouden. Uiteindelijk komen de planten steeds kleiner en in mindere aantallen terug. De grote bloemschermen verspreiden door de wind hun zaden heel makkelijk. Zaden die in de grond belanden kunnen 7 jaar later nog ontkiemen en weer uitgroeien tot een metershoge plant.

De wandelpaden en de mountainbike route proberen we vrij te houden van de reuzeberenklauw zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Honden zijn welkom is het bos, maar wel aan de lijn. Dat is om de diersoorten die in het bos voor komen te beschermen, maar in dit geval bescherm jij ook je hond(en) tegen een ontstoken neus en een bezoek aan de dierenarts.

Anne Los
Anne Los