Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kijkje bij het Ei: de bouw van bijzonder vogelobservatorium in Scheelhoek

29 november 2018 | Angelique Aerts

Camilla Dreef is presentatrice van Binnenstebuiten en ambassadeur van Vogelbescherming. Onlangs ging zij kijken bij het reuzenei in wording: de vogelkijkhut die Vogelbescherming bouwt in Scheelhoek. Dit natuurgebied van Natuurmonumenten kijkt uit over het Haringvliet. Sinds de Haringvlietdam op een kier ging, krijgt de natuur hier weer meer ruimte. Straks als het 'Ei' klaar is, zie je hier vast lepelaars, visdiefjes en de zeearend. Kom je ook?

Bouw VOgelobservatorium Scheelhoek, VOgelbescherming - Droomfonds Haringvliet

Het wordt niet zomaar een vogelkijkhut, maar een plek waar bezoekers de natuur van het Haringvliet van dichtbij beleven. Het ontwerp van RO&AD en RAU Architecten bestaat nog nergens anders in de wereld: een houten reuzenei dat alleen toegankelijk is via een tunnel. Het ei wordt volledig ecologisch gebouwd en de toegangsweg, de tunnel en het ei zullen tal van natuurverrassingen bieden. Voorjaar 2019 kun je hier vogels komen kijken! Bekijk hieronder deel 2 van 'The making of':

Terugkeer van getijdennatuur

Aan de zuidkant van Scheelhoek werken we in de Zuiderdiepgorzen momenteel ook aan 80 hectare nieuwe natte deltanatuur. Samen met het reuzenei is dit onderdeel van het Droomfondproject Haringvliet. Daarin spelen Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer, ARK en Sport­visserij Nederland in op het feit dat de Haringvlietsluizen 15 november 2018 op een kier zijn gegaan. Getijdennatuur is rijke natuur. Waar zoet en zout water zich mengen, bloeit de natuur op en leven veel vogels en vissen. Daarom herstellen we hier in het Haringvliet natuur, creeren we nieuwe natuur en maken we de natuur ook beter toegankelijk. Dit bijzondere project is mogelijk gemaakt door de bijdrage van 13,5 miljoen uit het Droomfonds van de Nationale Post­code Loterij. Met het fonds krijgt de natuur van het Haringvliet, een flinke oppepper en keert de getijdennatuur beetje bij beetje terug.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts