Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogelobservatorium Tij vanaf 5 september 2020 weer open

31 augustus 2020 | Chantal van Burg

Vanaf zaterdag 5 september kunnen bezoekers weer terecht bij het vogelobservatorium Tij in Stellendam. In verband met de Corona-richtlijnen besloot Natuurmonumenten deze uitkijk vanaf het voorjaar te sluiten. Omdat het op delen van de wandelroute, in de tunnel en in Tij zelf niet altijd mogelijk is 1,5 meter afstand te houden, is het dringende advies aan bezoekers om een mondkapje te dragen.

UItzicht TIj vanuit de tunnel

De afgelopen maanden is de natuur flink haar gang gegaan in en rondom Tij. Boswachter Chantal van Burg: “De afsluiting is voor bezoekers behoorlijk zuur geweest, juist in deze tijd biedt de natuur ook een uitlaatklep. De natuur ging in deze ‘lockdown’ gewoon door. De oeverzwaluwwand aan de buitenkant van de tunnel is dit jaar voor het eerst in gebruik genomen. Het was een komen en gaan in de gaten met oeverzwaluwen. Ook gaf de sluiting vogels de gelegenheid om in Tij te nestelen. Zo zagen we dit voorjaar een nestje van een witte kwikstaart aan in de binnenzijde van het frame van de overkapping.”

Bezoekers weer welkom
Dat de natuur haar gang is gegaan, is ook te zien op het wandelpad. De bomen en struiken hebben het pad behoorlijk onbegaanbaar gemaakt. Komende week vinden de laatste werkzaamheden plaats, zodat het wandelpad weer begaanbaar is voor bezoekers. Vanaf 5 september zijn bezoekers weer welkom bij Tij. Bij de entree wordt gewezen op de extra voorzorgsmaatregelen die gelden tijdens een bezoek, zoals het dringend advies om een mondkapje te dragen. Ook de telescoop wordt teruggeplaatst in Tij. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van bezoekers zelf om deze veilig te gebruiken. Ga hier niet met verschillende desinfectiemateriaal mee aan de slag. Dit komt de kwaliteit van de kijker niet ten goede. Heb je zelf een verrekijker, neem deze dan mee om van de aanwezige vogels te genieten.

Natuurmonumenten hoopt dat bezoekers weer kunnen genieten van de beleving van Tij en dat een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt om dit mogelijk te houden: geef elkaar de ruimte, vermijd drukte en blijf thuis bij griep- en verkoudheidsklachten. Wil je met een gids op excursie naar Tij? Schrijf je dan in voor een ochtend-, middag of avondexcursie: https://www.natuurmonumenten.nl/agenda?page=1&locatie=N_921

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven