Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe beheerder voor heidekoeien Schinveld

04 januari 2017 | Bianca de Craen

Natuurmonumenten heeft een nieuwe beheerder voor de 9 Heidekoeien op de Schinveldse Es in Schinveld gevonden. Jos Houben gaat met hulp van vrijwilligers uit Schinveld natuurbeheer uitvoeren met deze Heidekoeien op de graslanden bij Nonke Buusjke.

Nieuwe beheerder voor heidekoeien Schinveld

Behoud zeldzaam huisdierras

Natuurmonumenten Zuid-Limburg is in 2014 samen met de Stichting Historische Landbouw gestart met 2 heidekoeien: Thea en Max. Hier zijn nog 2 koeien bijgekomen en is er een geboortegolf geweest wat nu resulteert in een kudde van 9. Zo ontstaat er een mooie kudde van zeldzame vaalbonte heidekoeien. Nadat Stichting Historische Landbouw wegens omstandigheden kort geleden is gestopt met het beheren van de koeien heeft Natuurmonumenten een geschikte nieuwe beheerder gevonden. Jos Houben is bekend met de omgeving en heeft ervaring met het houden van zeldzame huisdierrassen zoals het Lakenvelder rund.

Door zijn liefde voor dieren en in het bijzonder zeldzame huisdierrassen, wil hij graag zijn steentje bijdragen. “Zeldzame rassen behoren behouden te blijven en het is dan ook prachtig om hier een mooie kudde te krijgen met dit bijzondere ras. Samen met de heidekoetjes ga ik zorgen voor natuurbeheer rondom Nonke Buusjke”. Om te wennen aan de koeien en dat de koeien aan Jos kunnen wennen, staan ze deze winter op stal. In de lente komen ze weer naar buiten en kunnen ze weer lekker grazen rondom de graslanden bij Nonke Buusjke. “Dan blijven ze ook zomer en winter buiten en zullen ze niet meer op stal komen. Daar kan dat ras tegen, eigenlijk net zoals de Schotse hooglanders”, aldus Jos Houben.

Behoud cultuurhistorie

Cultuurhistorie in de gemeente Onderbanken is door de gehele gemeente zichtbaar aanwezig. Naast de elementen zoals de Landweer, de Lammedam en de motten is het prachtig om historische zeldzame huisdieren zoals de Heidekoe een plek te geven in de omgeving. Rondom de graslanden bij Nonke Buusjke is dan ook de uitgelezen plek. “Het hele jaar grazende heidekoeien op deze weilanden met af en toe een jong kalfje is voor de belevingswaarde van het gebied gewoon erg goed. De bezoekers van de Schinveldse Bossen stellen dit zeer op prijs. we zijn dan ook blij met deze oplossing die samen gevonden is”, zo vertelt Rodney Swelsen, wethouder van de gemeente Onderbanken.

Naast natuurbeheer streeft Natuurmonumenten om het oude historische landschap te behouden en te versterken. “We zijn dan ook blij dat met de nieuwe beheerder, het behoud van heidekoeien voor Schinveld en dat er mensen uit de omgeving zijn die zich samen met Jos willen inzetten voor ons doel. Zeldzame rassen die van oorsprong voorkwamen in deze omgeving moeten we zien te behouden. De Schinveldse es met al haar cultuurhistorie leent zich daar uitstekend voor”. Volgens Niki Jasper horen heidekoeien alleen op schralere heidevegetaties, zoals de naam het eigenlijk al zegt. Nu staan ze op te rijke graslanden, maar passen ze wel perfect in de omgeving.

Bianca de Craen
Bianca de Craen