Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzaam heidekoetje geboren in Schinveld

22 april 2016 | Sander Verwoerd

Na anderhalf jaar is het zover: het eerste heidekoetje, een stierkalf, is geboren in Zuid-Limburg.

Zeldzaam heidekoetje geboren in Schinveld

Oud runderras weer terug in Limburg

Sinds anderhalf jaar grazen er heidekoetjes op de Schinveldse es, achter Nonke Buusjke. Stichting Historische Landbouw en Natuurmonumenten maken samen mogelijk dat dit oude koe ras weer in Limburg graast. Deze heidekoe is bijzonder geschikt om graslanden of heidevelden het hele jaar te begrazen. In de winter staat deze koe dan ook gewoon op graslanden van Natuurmonumenten.

Hopelijk volgen er nog meerdere gezonde kalfjes om zo meer natuurgebieden met dit bijzonder mooi oud historisch koe ras te begrazen. Voor meer informatie neem contact op met Natuurmonumenten, beheereenheid Zuid-Limburg T. 045-521 25 22.

placeholder

Zeldzame heidekoe

De kleine runderen zijn zeldzaam, want er zijn slechts 100 heidekoeien in Nederland. Wereldwijd nog maar een stuk of 300. Van het ras bestaan 2 types; een melktype en een vleestype. Het melktype heidekoeien is het zeldzaamst, waar de Schinveldse koeien onder vallen. In Schinveld gaat men de dieren niet inzetten voor de melkproductie, maar voor natuurbeheer en voor het behoud van het ras.

Bij Nonke Buusjke zijn we begonnen met 2 heidekoeien: Thea en Max die kwamen uit natuurgebied de Reten in West-Brabant. Afgelopen december zijn er 3 heidekoeien bij gekomen en nu is er dan een pasgeboren stiertje.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd