Ga direct naar inhoud
Nieuws

Blauwe kiekendief in het Koningsven

19 januari 2017

Al minstens een week vliegt een van die noordelijke blauwe kiekendieven in het natuurgebied Koningsven vlakbij Sint-Jansberg.

Blauwe kiekendief in het Koningsven

Al minstens een week vliegt een van die noordelijke blauwe kiekendieven in het natuurgebied Koningsven vlakbij Sint-Jansberg. Het is een prachtig gezicht als je hem ziet!

Het blauwgrijze mannetje komt hier waarschijnlijk al jaren. Hij profiteert hier van het voedselaanbod in de weilanden. Je kunt komen kijken, al mag je het natte natuurgebied Koningsven niet in om naar hem te speuren. Maar ook rond de Sint-Jansberg maak je kans hem in de lucht te zien vliegen. Vergeet je verrekijker dus niet! Naast deze bijzondere vogel, valt er nog veel meer te genieten in het gebied. Kies bijvoorbeeld voor één van de fraaie wandelroutes.

placeholder

Fotograaf: Jaap Bakker

Waarom de kiekendief voor dit gebied kiest…

Op het menu van de blauwe kiekendief staan kleine zoogdieren (vooral woelmuizen) en konijnen. Die zijn in het kleinschalige landschap met akkers en weilanden rondom Sint-Jansberg volop te vinden.

Over Koningsven

Onderaan de Sint-Jansberg ontstaat sinds een aantal jaar een moerassig gebied, het Koningsven. Dankzij een natuurontwikkelingsproject krijgt natte natuur hier weer een kans. Het Koningsven was ooit één van de mooiste moerasgebieden van Nederland. Je kunt natuurgebied Koningsven zelf niet in, maar er liggen verschillende wandelroutes in de omgeving.

de blauwe kiekendief in nederland

De blauwe kiekendief, die behoort tot de wespendieven, broedt ook in Nederland. Bij ons broedt hij op de Waddeneilanden, in de Oostvaardersplassen en in Friesland.

Het mannetje is blauwgrijs met zwarte vleugelpunten en mist de zwarte baan op vleugel zoals bij de grauwe kiekendief. De bovenzijde van de staart is grijs met een witte stuit, hij heeft gele poten en een washuid.