Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boommarter gesignaleerd in het Rijk van Nijmegen

27 september 2022

Ja, daar zit ie! Wie een boommarter ziet, beleeft een geluksmoment. Dat is niet voor iedereen weggelegd, want deze geheimzinnige bosbewoner laat zich zelden zien.

Boommarter

 

Afgelopen tijd is de boommarter meerdere malen gesignaleerd in het Rijk van Nijmegen. De boommarter heeft zijn plekje gevonden op de Sint-Jansberg. De boommarter is nog altijd zeldzaam in Nederland en staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Wel zijn er aanwijzingen dat hun verspreidingsgebied uitbreidt. Langlopend onderzoek naar boommarters en waarnemingen met cameravallen tonen aan dat ze in steeds meer bosgebieden voorkomen.

Voorheen werd hun aanwezigheid alleen in oude, uitgestrekte bosgebieden vastgesteld, maar inmiddels zijn ze in al onze provincies waargenomen. Waarschijnlijk komt dat door de toename van bos in Nederland en het ouder en gevarieerder worden van bossen. Naar schatting bestaat de populatie uit circa 500 dieren. Bosrijke verbindingen en ecoducten zijn dan ook van levensbelang voor boommarters, net als een natuurlijk bosbeheer met veel variatie en oude en dode bomen. 

boommarter braam

Hoe herken je een boommarter?

De boommarter (Martes martes) behoort tot de familie der marterachtigen, een soortenrijke en veelzijdige groep roofdieren waartoe bijvoorbeeld ook de das, otter, bunzing, hermelijn en wezel behoren. De belangrijkste kenmerken van een boommarter zijn:

  • Slank gebouwd, ongeveer zo groot als een kat.
  • Krachtige, korte poten, de achterste langer dan de voorste.
  • Bruine pels en pluimstaart.
  • Gele bef, soms ook (geel)wit of oranje.
  • Spitse kop met vrij grote, levendige ogen
  • Vrij grote, licht afgeronde oren.
  • Poten en snuit meestal donkerder dan de rood- tot grijsbruine vacht