Ga direct naar inhoud
Nieuws

De schatkamer van het Koningsven komt terug

24 januari 2018 | Ellen Luijks

Vrijdag 2 februari zal bioloog Henny Brinkhof in de bibliotheek van Gennep een lezing verzorgen over de geschiedenis en de toekomst van het gebied.

De schatkamer van het Koningsven komt terug

Voor de tweede keer

Ruim 100 jaar geleden ging ook al de schop in de grond om het bijzondere, natuurrijke veengebied te ontginnen ten behoeve van de landbouw. Nu wordt het gebied weer teruggegeven aan de natuur. Dat gaat niet zomaar. Honderd jaar landbouw heeft er zijn sporen nagelaten. Het gebied is ontwaterd en er is veel mest opgebracht. Om weer soortenrijke natuur terug te krijgen, wordt de bovenlaag die vol meststoffen zit, eraf gehaald . Daarna gaat terreineigenaar Natuurmonumenten maaisel van natuurgrasland uitstrooien. Na enkele jaren kunnen we dan genieten van een bont gekleurde bloemenzee van wilde planten, waar het zoemt van de bijen en hommels, het tsjirpt van de sprinkhanen, waar vlinders rondfladderen, libellen jagen en vogels zich te goed doen aan al dat lekkers.

Maar zover is het nog niet. De werkzaamheden in het project Koningsven – De Diepen worden gefaseerd uit gevoerd, waarbij dit voorjaar de bovenlaag van het gebied De Diepen wordt verwijderd. Daarna wordt dit gedeelte als natuurgebied ingericht . De vrijgekomen grond wordt verwerkt door Teunesen zand en grint. Uiteindelijk zal er in circa 2032 een 200 hectare groot nieuw natuurgebied ontstaan van hoogwaardige natuur. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg.

Lezing Koningsven

Vrijdag 2 februari zal bioloog Henny Brinkhof een lezing geven over het Koningsven. De heer Brinkhof komt uit Groesbeek en is medeauteur van het gelijknamige boek, dat vorig jaar verscheen. Hij zal vertellen over de bijzondere geologische geschiedenis van het gebied, de bodem en het bijzondere veengebied dat er 100 jaar geleden nog lag. Ook zal hij ingaan op de ontginning en hoe het gebied er in de toekomst uit gaat zien. De heer Brinkhof heeft veel ervaring met natuurherstel op voormalige landbouwgrond.

De lezing vindt plaats in de bibliotheek, Ellen Hoffmannplein 2 te Gennep van 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. In de bibliotheek is daarnaast een tentoonstelling over het project Koningsven te zien. De toegang is gratis.

placeholder
Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter