Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geen mountainbikers meer op de Sint-Jansberg

19 maart 2021 | Ellen Luijks

Wandelen, fietsen, hardlopen, spelen en mountainbiken. We zoeken voor heel veel recreatievormen naar een plekje in de natuur. Dat is niet altijd makkelijk. Natuurmonumenten probeert de verschillende vormen van recreatief medegebruik zo goed mogelijk te scheiden in haar gebieden door te zoneren. Daarbij letten we allereerst op de kwetsbare natuur en daarna kijken we welke recreatie waar het beste past én waar het niet mogelijk is.

mountainbikers

Mountainbikeroute wijzigen
In het Rijk van Nijmegen loopt al enkele jaren het project om de mountainbikers en de wandelaars van elkaar te scheiden. Dat is de reden dat mountainbikeroute niet langer voert over het kwetsbare gebied Sint-Jansberg. Ook op de Mookerheide wordt de route verlegd. Er ligt straks een mountainbike-route om de Sint-Jansberg heen, zodat er wel gefietst kan worden. De aangepaste route op de Mookerheide is in maart gereed.

Respect voor elkaar
Er is echter niet overal voldoende ruimte om voor iedere gebruikersgroep een eigen route aan te leggen. Daardoor is het helaas zo dat er paden zijn waar verschillende gebruikersgroepen gebruik van maken. Onze bebording helpt daarbij. Maar het vraagt ook om respect en begrip van alle gebruikers naar elkaar. Hier ligt maatschappelijk wel een opgave. Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid. Als natuurorganisatie vragen wij álle bezoekers om rekening te houden met elkaar.

Verschillende grondeigenaren
De mountainbikeroute in het Rijk van Nijmegen kent meerdere grondeigenaren. Dat maakt dat het ook lastig is uit te leggen hoe het zit met de mountainbikeroutes. De verschillende eigenaren hanteren ook niet allemaal dezelfde openstellingsvoorwaarden voor hun gebieden. Bij Natuurmonumenten is de regel dat er alleen gemountainbiket mag worden op de paden die daarvoor gemarkeerd zijn.

Samen met gemeenten, natuurbeheerders en verenigingen
De aanpassingen die moeten voorzien in het zoveel mogelijk scheiden van de mountainbikers van andere vormen van recreatief gebruik, zijn geregeld in een convenant tussen de gemeenten, de natuurbeheerders en de Stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen. Het blijft voor iedereen echter een lastige kwestie om de aantallen gebruikers te reguleren. Een mountainbikeroute onderhouden vergt veel inspanningen. Daarom is het mogelijk een vignet aan te schaffen bij bovengenoemde stichting om hiermee het onderhoud aan de route te ondersteunen. Dit vignet is aan te schaffen via mtb-rijkvannijmegen.nl/steun-ons.

Tot slot willen we benadrukken dat we als Natuurmonumenten de natuur voorop stellen, maar geen pasklare oplossing hebben voor de drukte in de gebieden op het moment. Hopelijk neemt de grote druk op de gebieden af als het Coronavirus op zijn retour is. Wij monitoren of de aanpassingen van de mountainbikeroute en komst van het mountainbikepark in voldoende mate bijdragen aan het scheiden van de recreatiedruk op de Mookerheide en de Sint-Jansberg. Op de website van Stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen staat ook nog een artikel over de regels die er mountainbiken verbonden zijn.  

nieuwe route in het blauw
Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter