Ga direct naar inhoud
Nieuws

Handhavingsactie Natuurmonumenten leidt tot 14 boetes

06 juli 2021 | Ellen Luijks

Naar aanleiding van de verlegde mountainbikeroute heeft Natuurmonumenten op zondag 4 juli een handhavingsactie gehouden op de Sint-Jansberg en de Mookerheide. In de drie maanden dat de verlegde mountainbikeroute in gebruik is genomen, hebben zowel Natuurmonumenten als Stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen de gebruikers van de mountainbikepaden over de vernieuwde route geïnformeerd. Het algemene begrip en het lage aantal proces verbalen de afgelopen maanden geeft het succes van deze aanpak weer. Natuurmonumenten is erg verheugd te zien dat veel mountainbikers zich aan de regels houden en gebruik maken van de vernieuwde route.

MTB

Meer rust en bescherming van kwetsbare natuur
Natuurmonumenten geeft aan op de goede weg te zijn en meer rust te creëren voor de natuur. Door vermindering van de recreatieve voorzieningen wordt kwetsbare natuur o.a. op de Sint-Jansberg beter beschermd. We zoeken voor heel veel recreatievormen, zoals wandelen, fietsen, hardlopen, spelen en mountainbiken naar een plekje in de natuur. Dat is niet altijd makkelijk. Natuurmonumenten probeert de verschillende vormen van recreatief medegebruik zo goed mogelijk te scheiden in haar gebieden door te zoneren. Daarbij letten we allereerst op de kwetsbare natuur en daarna kijken we welke recreatie waar het beste past én waar het niet mogelijk is. Veel recreanten in de natuur vraagt ook om respect en begrip van alle gebruikers naar elkaar. Hier ligt een maatschappelijk opgave. Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid. Als natuurorganisatie vragen wij álle bezoekers om rekening te houden met elkaar.

Wees welkom, maar blijf op de paden
Ondanks de maatregelen, blijft de toestroom van bezoekers groter dan voorheen en is de druk op de natuur groot. Omdat niet iedere bezoeker zich aan de toegangsregels houdt, zijn in gebieden met kwetsbare natuur zoals op de Sint-Jansberg, de nadelige effecten hiervan extra groot. Boswachters zien planten vertrapt worden en dieren die van slag zijn door de grote hoeveelheden mensen. Daarom doet Natuurmonumenten de volgende dringende oproep: wees welkom in de natuur, maar blijf op de paden en routes!

Tip van de boswachter: ontdek ook eens Landgoed Mookerheide. De mooie gele Twee Schansenroute - die voert over de heide, door het bos en langs bloemrijke tuinen - ligt voor je klaar.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter