Ga direct naar inhoud
Nieuws

Sint-Jansberg uitgeroepen tot icoonlandschap

20 november 2023 | Sander Verwoerd

Er zijn weinig plekken in Nederland waar de geschiedenis en natuur nog zo mooi bewaard gebleven zijn én nog steeds beschermd worden als in natuurgebied Sint-Jansberg. Natuurmonumenten is trots dat de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap het gebied nu heeft uitgeroepen tot icoonlandschap.

Zevendal Sint-Jansberg

De Sint-Jansberg, met naastgelegen Koningsven-De Diepen en Mookerheide werd als vijfde icoonlandschap van Nederland toegevoegd aan het illustere rijtje met de gebieden Noorbeek (Zuid-Limburg), de Hoge Berg op Texel, het Aaltense Goor in de Achterhoek en Staverden & Leuvenum op de Veluwe. 

Feestelijke bijeenkomst

Op vrijdag 17 november werd de Sint-Jansberg officieel uitgeroepen tot icoonlandschap. Eeuwen geleden zocht volgens het volksverhaal Kiste Trui naar een kist vol soldatensoldij, achtergelaten in de 80-jarige oorlog. Die heeft zij echter nooit gevonden...Maar afgelopen vrijdag kwam zij weer tot leven, ze had nu meer succes. Uit de schatkist kwam de 'buit' tevoorschijn. De prachtige waardering voor de Sint-Jansberg, voor de bescherming van het verleden, heden en de toekomst.

Wonderschoon en gaaf gebleven

Dat er verspreid over heel Nederland slechts vijf icoonlandschappen zijn, geeft al aan dat de lat hoog ligt bij de toekenning door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). De sprookjesachtige bossen op de stuwwal, het lager gelegen moerasgebied, maar ook het oorlogsverleden van de slag op de Mookerhei tot de Tweede Wereldoorlog en de historische watermolen tot het landgoed van Baron van Verschuer. Al deze bijzondere elementen, die met zorg worden onderhouden, maken het volgens VNC met recht een icoonlandschap. 

Natuurmonumenten en alle partijen die hun bijdrage leveren mogen trots zijn op wat er in al die jaren is bereikt, met ook nog de waardering voor Baron van Verschuer die in het verleden het gebied en de das in het bijzonder een warm hart toedroeg.

Meer informatie over icoonlandschappen

Wil je meer weten over de icoonlandschappen, neem dan een kijkje op de site van de VNC. Je vindt hier ook een uitgebreidere toelichting over de toekenning van Sint-Jansberg als icoonlandschap. 

Icoonlandschap Sint-Jansberg

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd