Ga direct naar inhoud

Hoeve Zonneberg

Een ruzie tussen pachter en eigenaar leidt tot de bouw van de carréboerderij op de flank van de Sint-Pietersberg, ten noorden van hoeve Lichtenberg.

Hoeve Zonneberg

De herenhoeve Zonneberg is in vrij korte tijd als carréhoeve gebouwd. Dat is opvallend, want veel Limburgse boerderijen zijn pas na een lang proces van steeds weer bijbouwen vierkantshoeven geworden. Het begint met een ruzie. Emanuel Duchateau pacht aanvankelijk de nabijgelegen hoeve Lichtenberg. Na een ruzie met de eigenaar besluit hij op eigen grond nieuwbouw te plegen. En zo ontstaat in 1873 de hoeve Zonneberg. De naam Zonneberg kiest hij naar analogie van de Lichtenberg.

Hoeve Zonneberg

Prachtig uitzicht

Het woonhuis is voornaam van stijl. Trots gelegen op een steilrand van de Sint-Pieterberg is het huis al van verre te zien. Het wapen van de stichter zit fier in het klassiek aandoende fronton van de gevel. De ruime bijgebouwen, waaronder stal, schuur en bakhuis, omsluiten de binnenhof. De grote poort biedt ruimte om boerenkarren binnen te rijden op de binnenplaats.

Het huis biedt een prachtig aanzicht van onderaan de berg, maar het weidse uitzicht vanaf de plek waar de Zonneberg staat is eveneens prachtig.

Mergelblokken

De boerderij is geheel opgebouwd uit mergelblokken uit de Sint-Pietersberg zelf. Vlak bij de boerderij is de ingang van stelsel Zonneberg. Dit in de berg uitgehouwen gangenstelsel is genoemd naar de boerderij.

  • Bouwjaar: 1873
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid