Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste insmeerpaal in de natuur

14 juni 2021 | Liesbet Berghof

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort en dat is niet nodig. In april riep de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland, een samenwerking van onder andere de vereniging van dermatologen (NVDV) en patiëntenorganisaties HUKAs en Stichting Melanoom, al op tot het beschikbaar stellen van gratis zonnebrandcrème aan buitensporters. Op initiatief van Herm Martens, dermatoloog en bewoner van natuurgebied Sint-Pietersberg, sloegen Natuurmonumenten en de stuurgroep de handen ineen en werd een eerste insmeerpaal geplaatst om dit te verwezenlijken.

eerste insmeerpaal in de Natuur

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met huidkanker. Het aantal diagnoses blijft stijgen. En dat terwijl huidkanker meestal te voorkomen is. Zeker nu het eindelijk weer mooi weer wordt en mensen de wandelschoenen aantrekken, is het essentieel dat zij zich beter beschermen tegen de zon.

"Komende zomer wil ik met deze insmeerpaal 67.000 wandelaars laten insmeren, dit is namelijk het aantal huidkankergevallen per jaar in Nederland." Herm Martens, dermatoloog en bestuurslid NVDV

Mensen zijn zich nog onvoldoende bewust van het belang van insmeren, ook bij een wandeling in de natuur. En dan helpt het als ze tegen een paal met zonnebrandcrème aanlopen. Om wandelaars bescherming te bieden wordt daarom door de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland samen met Natuurmonumenten een ‘insmeerpaal’ op een hotspot in het zuidelijk natuurparadijs Sint-Pietersberg geplaatst. Hier kunnen wandelaars gratis gebruik van maken gedurende de zomermaanden.

Gezien de unieke plek ziet Natuurmonumenten dit als een zeer mooie toevoeging aan de gezondheid van de wandelaars in de natuur.

Liesbet Berghof
Liesbet Berghof