Ga direct naar inhoud
Nieuws

ENCI-groeve vanaf 19 november 2018 tijdelijk alleen toegankelijk via trap

13 november 2018 | Bianca de Craen

Van maandag 19 november 2018 tot nader bericht in 2019 vinden er werkzaamheden plaats in het zuidelijke deel van de groeve in Maastricht. Dit gebied krijgt dan zijn definitieve vorm en wordt tevens bouwrijp gemaakt. Als gevolg van de werkzaamheden is het wandelpad in de groeve tijdelijk alleen toegankelijk via de trap aan het einde van de Luikerweg in Maastricht.

Daal de trappen af en maak een tijdreis
Na het afdalen van de trap met meer dan 200 treden loop je via een stukje mergelgang naar het wandelpad, via de kalkgraslanden en het eiland van Bèr, langs de natuurplas 'Onder d'n Olifant' , via het voormalige natuurbad naar de overgangszone alwaar Bistro Hoffmanni is gevestigd. De winter openingstijden van de groeve via deze ingang zijn dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur. Dit is ook de uitgang (trap op).

Groeve najaar 2018

Plan van Transformatie in de eindfase

De komende maanden wordt het zuidelijke deel van de overgangszone in de groeve op hoogte gebracht  conform de afspraken in het Plan van Transformatie.  Om de machines ruimte te bieden om te werken, wordt de tijdelijke voetgangersbrug bij Chalet d'n Observant afgebroken. Vanaf 19 november is het werkgebied daarom enkele maanden afgesloten met hekwerken.

Restaurants groeve bereikbaar

Het Informatiecentrum Chalet D’n Observant blijft toegankelijk voor het publiek maar is in deze periode alleen toegankelijk via de Lage Kanaaldijk. Bistro Hoffmanni in de groeve blijft ook toegankelijk voor het publiek en is in deze periode alleen bereikbaar via de trap aan de Luikerweg.

Kalksteen verplaatsingen

In de week van 19 november wordt in opdracht van Natuurmonumenten kalksteen verplaatst van de overgangszone naar een depot bij het voormalige natuurbad. Deze kalksteen kan later worden gebruikt om het mengsel van kalksteen en silex op de bodem van het voormalige natuurbad af te dekken met een dikke laag pure kalksteen. Op de dagen dat dit transport wordt uitgevoerd, zal de gehele overgangszone om veiligheidsredenen gesloten zijn omdat er dan vrachtwagens rijden. Bistro Hoffmanni blijft gewoon bereikbaar tijdens de werkzaamheden. Om dit transport betaalbaar te houden, wordt het gecombineerd met de al door ENCI geplande inrichtingswerkzaamheden van de groeve en de overgangszone.

Einde werkzaamheden

De werkzaamheden in de groeve zijn hoogst waarschijnlijk 1 april klaar en dan kunnen de wandelaars de gele route weer vervolgen naar Chalet d'n Observant. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zal ENCI in samenwerking met alle betrokkenen zoeken naar mogelijkheden voor een tijdelijke openstelling van de doorsteek in de weekenden vanaf maart 2019.

Bianca de Craen
Bianca de Craen