Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geen 889, maar 89

11 oktober 2023 | Lysan Wolf

De zeldzame kalkhellingen van de Sint-Pietersberg zijn een paradijs voor planten en dieren. Toch verdwijnen er steeds meer soorten, onder meer omdat er te veel stikstof in de bodem zit. Vanaf december 2023 voert Natuurmonumenten daarom werkzaamheden uit om het gebied te versterken. In het kader van de werkzaamheden is vorige week per ongeluk een vergunning aangevraagd voor de kap van 889 bomen. Die aanvraag kwam vandaag in de openbaarheid.

pioniervegetatie

Waarom bomen kappen?

“Soms is het nodig om een aantal bomen te verwijderen”, legt Lysan Wolf, Boswachter Communicatie en Beleven, uit. “Bijvoorbeeld om de bosrand gevarieerder te maken, zodat meer planten en dieren er een plek vinden. Of om zeldzame pionierplanten, die graag groeien op plekken waar nog geen andere begroeiing staat, een kans te geven.” Daarbij gaat het op de Sint-Pietersberg in 2024 niet om 889, maar ongeveer 89 bomen. “De vergunningsaanvraag voor het kappen van 889 bomen is, toen we de fout ontdekten, meteen weer ingetrokken.”

Speciale excursies

De werkzaamheden op de Sint-Pietersberg maken deel uit van het Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden, waarmee provincie en rijk kwetsbare natuurgebieden herstellen en versterken, samen met natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten.

Boswachter Lysan: “Ruim voor deze en andere werkzaamheden van start gaan, communiceren we wat we waar en waarom precies gaan doen. Dat doen we op onze website en in een speciale nieuwsbrief. Aangrenzende bewoners worden per brief geïnformeerd. Daarnaast organiseren we speciale excursies, waarbij de boswachter uitlegt welke werkzaamheden we verrichten, en hoe planten, dieren én mensen daarvan profiteren.”

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op de Sint-Pietersberg? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht