Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gerestaureerde Nachtwacht onthuld in Maastricht

20 juni 2019 | Bianca de Craen

Vrijdagmiddag 21 juni heeft Natuurmonumenten het museum met de gerestaureerde ondergrondse Nachtwacht in grotten Zonneberg in Maastricht feestelijk geopend. Begin 1900 maakte Jules Sondeijker zijn replica van de Nachtwacht op ware grootte in ‘het museum’ van grotten Zonneberg in de Sint- Pietersberg met houtskool op mergel. Frans Sondeijker, (Jules Sondeijker was zijn oom) heeft het Museum officieel geopend, waarna de gerestaureerde Nachtwacht door het Nachtwachtgilde uit Berg en Terblijt is onthuld.

Nachtwacht onthuld

Mergelgangen met kunst

In de Sint-Pietersberg in Maastricht hebben blokbrekers eeuwenlang blokken mergel uit de berg gezaagd, waardoor de kilometers lange gangen zijn ontstaan. In opdracht van boer Willems zijn rond 1900 muurschilderingen op de mergelwanden gemaakt om toeristen te trekken. Later werd door de mergel dagbouwwinning een gat geslagen in de wand van het museum en is er om verdere vernielingen te voorkomen een muur geplaatst. Het museum was niet meer toegankelijk. Sinds kort is het museum veilig gesteld en is met de restauratie van de Nachtwacht een start gemaakt met het herstel.

Rembrandtjaar

Met het oog op het Rembrandtjaar 2019, besloten Maastricht Underground, Stichting Regeling Recreatief Berglopen en Natuurmonumenten om de Nachtwacht (tenslotte ooit het pronkstuk) te laten restaureren. Deze partners hebben het geld bij elkaar gebracht en met extra financiële hulp van het Elisabeth Strouven Fonds en DSM is de Stichting Restauratie Atelier Limburg (het SRAL) in oktober 2018 gestart met de restauratie. Met een onderbreking vanwege overwinterende vleermuizen, hebben de restauratoren op 19 juni de laatste hand gelegd aan deze uitdagende restauratie. Angelique Friedrichs: “We hebben veel meer kunnen restaureren dan verwacht en het is daarom ook veel mooier geworden dan we vooraf konden bevroeden”. Naast natuurgebieden, beschermt en onderhoudt Natuurmonumenten ook cultureel erfgoed. We zijn blij dat de restauratie zo goed geslaagd is en dat het publiek het museum kan bezoeken en de Nachtwacht weer kan bewonderen.

Je kunt het ondergrondse museum bezoeken met een gids via steptochten in het weekend, of te voet op 1, 8 en 15 augustus 2019, of met privégids op aanvraag. Reserveringen via Maastricht Undergound.

 

Bianca de Craen
Bianca de Craen