Ga direct naar inhoud
Nieuws

Internationale natuurwerkdag

16 augustus 2023 | Lysan Wolf

Afgelopen zaterdag staken meer dan 50 vrijwilligers van Natuurpunt, JNM en Natuurmonumenten samen de handen uit de mouwen. Een inmiddels jaarlijkse traditie, voortzetting van het inmiddels afgeronde Life project Mosan: Een 8 jaar durende Europese project voor de bescherming en herstel van de biodiversiteit in het bekken van de Maas en de zijrivieren tussen Andenne en Maastricht. 

internationale natuurwerkdag

Grensoverschrijdend

Op plateau Caestert ben je ze vast al eens tegen gekomen, de grenspalen. Het is een van de bijzonderheden aan dit unieke gebied. Bij de start van je wandeling kun je nog in het Nederlands begroet worden terwijl je iets verderop in het Frans wordt aangesproken. Voor de natuur zijn er geen grenzen, de bodem bepaalt wat er groeit en bloeit en daarmee welke dieren er graag vertoeven. Als terreineigenaar zijn we vaak druk op ons eigen stukje maar we bereiken meer als we het samen doen en het gebied als geheel zien. Tijdens het Life project Mosan is grensoverschrijdend samengewerkt met zowel de Waalse als de Vlaamse als de Nederlandse natuurorganisaties.

internationale natuurwerkdag

Jaarlijkse traditie

Deze samenwerkingen zetten we onder anderen voort door één keer per jaar samen, ergens op plateau Caestert, een grote klus op te pakken en gemeenschappelijk aan het werk te gaan. Deze dag in augustus wordt afwisselend georganiseerd door Natuurmonumenten, Natuurpunt (Vlaamse collega's) en Natagora (Waalse collega's).

Dit jaar was het de beurt aan Natuurmonumenten om alle vrijwilligers te ontvangen. Meer dan 50 vrijwilligers waaronder een grote groep jongeren, waren de hele dag volop bezig. Zon en regen wisselden elkaar af, het weerhield de groep er niet van om door te gaan. Dankzij het harde werken is een flink stuk van de groeve weer vrij gemaakt van invasieve exoten.

'Hard gewerkt, fijne lunch en veel gelachen.'

'Onder de mergel en moe, maar zeker voor herhaling vatbaar.'

Iedereen die erbij was bedankt en tot volgend jaar!

 

Meehelpen?

Ook actief meehelpen in de natuur? Kijk hier naar de mogelijkheden.

Of draag bij aan het werk van Natuurmonumenten door te doneren of lid te worden.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht