Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jong geluk in de Oehoevallei

27 mei 2020 | Bianca de Craen

Onze oehoe deskundige heeft goed nieuws: er is een oehoe kuiken te bewonderen vanaf de Kiekoet bij de Oehoevallei op de Sint-Pietersberg. Het jong is nu zo'n 6 weken oud. Vrouw Oehoe zit inmiddels niet meer bij haar 'kleintje' in het nest, maar is altijd in de buurt en houdt het nest nauwlettend in de gaten. Net als man Oehoe overigens, ook hij is overdag in de buurt. Oehoes zijn voortreffelijke ouders en met maar één jong zal de kleine niets te kort komen!

Jong geluk Oehoevallei 2020

Vlieglessen

Nog een paar weken en dan kan het kuiken uit het nest springen, het kan dan nog nauwelijks vliegen en moet dat in de daaropvolgende weken leren. Dit is dan ook de meest kwetsbare periode voor zo'n oehoekuiken. Oehoes zijn doorgaans rond de leeftijd van 70 dagen vliegvlug, maar aangezien de Oehoevallei kuikens het nest later verlaten dan gemiddeld (vanwege de hoogte) duurt het vaak wat langer voordat ze goed kunnen vliegen. Het kost veel tijd om alles te leren wat je moet weten als jonge oehoe, 'junior' zal daarom als alles goed gaat pas rond september het territorium van zijn ouders verlaten, tot die tijd kunnen wij er vanaf de Kiekoet van genieten.

Kraamvisite

Je vindt de Kiekoet, de vogeluitkijkplek op de van Schaikweg: daar kun je met de fiets of te voet komen via de Luikerweg in Maastricht.  Wandelaars kunnen ook de groene route volgen vanaf de Luikerweg: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/sint-pietersberg/route/wandelroute-sint-pietersberg-bij-maastricht-kort

De Sint-Pietersberg is van zonsopgang tot zonsondergang geopend. De groeve van 8.00 tot 20.00 uur.

jong geluk on Oehoevallei

Bianca de Craen
Bianca de Craen