Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jonge oehoes geboren in de Oehoevallei

06 mei 2022 | Bianca de Craen

De oehoes op de Sint-Pietersberg brengen dit jaar in ieder geval twee jongen groot! Mogelijk weten we later of er eventueel een derde jonge oehoe is. Onze oehoe deskundige bracht dit goede nieuws. De oehoes zijn – met een beetje geluk - met een verrekijker te bekijken vanaf de Kiekoet (vogeluitkijkplek) en vanuit de doorkijkjes aan het hek van de Luikerweg.

jonge oehoe foto Mat Snijders

Jong geluk

Onze oehoe deskundige aan het woord: “Ze zijn nu ruim drie weken oud en hun veren zijn al zo goed ontwikkeld zodat ze zichzelf warm kunnen houden. Moeder is nog vaak op het nest, maar zal de jongen steeds vaker alleen laten. De oudervogels houden het nest echter wel in de gaten”. Blijf tijdens het speuren naar de oehoes op de paden, kruip niet over de stapels met takken, houd je hond aan de lijn en blijf uiterlijk tot zonsondergang op de berg om verstoring te voorkomen.

Familie oehoe

 “Vader en moeder oehoe zorgen voor voldoende eten voor de kuikens die hard groeien. Normaal gesproken verlaten oehoejongen het nest zo rond de 7 weken, maar die van de Oehoevallei wachten tot 10 weken omdat ze een enorme sprong in het diepe moeten nemen terwijl ze nog niet echt kunnen vliegen. Ook na het uitvliegen worden ze nog een hele tijd gevoerd door beide oudervogels en leren ze zelf jagen. In het najaar verlaten ze de groeve om een eigen plek, eigen territorium te zoeken”, volgens oehoe deskundige Marjon Savelsberg, vrijwilliger van Natuurmonumenten.

Beheer Oehoevallei

Al sinds 1997 broeden er oehoes op de Sint- Pietersberg. Sinds 2010 is de Oehoevallei naar Natuurmonumenten overgegaan en bewaren we er de rust en beheren we de vallei met Mergellandschapen, Nederlands Landgeiten en vrijwilligers die er werkzaamheden verrichten.

Luister mee naar podcast over oehoes

Marjon Savelsberg doet sinds enkele jaren onderzoek naar de oehoes in de Oehoevallei. Sovon Vogelonderzoek Nederland heeft onlangs een podcast gemaakt over oehoes met onder andere het onderzoek dat Marjon Savelsberg doet naar de oehoes op de Sint-Pietersberg. Ga er maar even voor zitten en luister mee.

Ga mee op zoek naar oehoes

Natuurmonumenten organiseert in augustus en september 2022 exclusieve excursies voor gezinnen en volwassenen door de groeve naar de Oehoevallei. Om de dieren niet te verstoren zijn dat maar een paar momenten per jaar. Wil je mee? Kijk dan op www.natuurmonumenten.nl/agenda en meld je aan!

 

Bianca de Craen
Bianca de Craen