Ga direct naar inhoud
Nieuws

Miljoenen jaren oud erfgoed van de ENCI-groeve onder de aandacht

14 augustus 2019 | Anne Steijaert

Geologen van de Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit Brussel zijn in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Maastricht, Natuurmonumenten en ENCI begonnen aan een gloednieuw wetenschappelijk onderzoeksproject in de ENCI-groeve: het Maastrichtian Geoheritage Project. De onderzoekers zijn met moderne technieken dit miljoenen jaren oude stukje Nederlandse aardgeschiedenis in kaart aan het brengen en veilig aan het stellen voor toekomstige generaties. Van 12 tot en met 23 augustus zijn de onderzoekers aan het werk in de groeve.

Onderzoeker aan het werk in de ENCI-groeve

Belangrijke rol voor ENCI-groeve

De gesteenten die te vinden zijn in de omgeving van Maastricht zijn wereldberoemd. Tijdens het laatste deel van het tijdperk van de dinosauriërs, het Krijttijdperk, lag Limburg onder water. Er was een ondiepe subtropische zee waar onder meer de mosasaurus rondzwom. Schaaldelen en skeletten van zeedieren stapelden zich op en vormden samen een pakket kalk van ongeveer 80 meter dik. Over de gehele wereld wordt deze periode het "Maastrichtien" genoemd. Deze naam danken wij aan het werk van de paleontoloog Andre Dumont, die in 1849 de kalksteen en vuursteen nabij de huidige ENCI-groeve beschreef en ze vernoemde naar Maastricht. Vanwege deze historische erkenning speelt de ENCI-groeve nog steeds een belangrijke rol in wereldwijd geologisch onderzoek.

Vastleggen geologisch erfgoed Maastricht

Nu de ENCI-groeve omgevormd wordt tot nieuw natuurgebied, zullen de gesteentewanden in de groeve overgroeid raken en niet langer toegankelijk zijn voor geologisch onderzoek. Om het geologisch erfgoed van de regio Maastricht voor een laatste keer vast te leggen is het 'Maastrichtian Geoheritage Project' opgezet. Naast het verzamelen van gesteentemateriaal zal tijden het project een nauwkeurig 3D model van de groeve gemaakt worden, aan de hand van camerabeelden van een drone. Het verzamelde beeld- en gesteentemateriaal zal zorgvuldig gearchiveerd worden, waarna het vrij toegankelijk zal blijven voor toekomstig onderzoek. Met dit project hopen de betrokken partijen ook de inwoners van Maastricht en omgeving bewust te maken van de unieke Maastrichtse bodemschatten, en de bijdrage die de ENCI-groeve hieraan heeft geleverd.

Anne Steijaert