Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe bakker voor Bakhuis Lichtenberg

05 maart 2024 | Liesbet Berghof

Op het puntje van de Sint-Pietersberg, hoog boven het Slavantebos, ligt Hoeve Lichtenberg. Een prachtige plek met een rijke geschiedenis. De hoeve is ontstaan rondom de ruïne van een van de oudste hoogteburchten van Nederland. Tijdens de Lammetjes Dagen op zaterdag 9 maart 2024 wordt het naast de hoeve gelegen bakhuis, na restauratie, weer in gebruik genomen.

Eerste Lichtenbergbrood gaat de oven in

De Lichtenberg en het bakhuis

Het naast de Hoeve Lichtenberg gelegen bakhuis is een prachtig stukje cultureel erfgoed. Natuurmonumenten heeft de afgelopen periode het bakhuis, dat onlosmakelijk met de hoeve is verbonden, gerenoveerd. En niemand minder dan de kleinzoon van de laatste bewoners van de Hoeve, opa en oma Vossen-Schiepers, blaast vanaf volgende week het bakhuis nieuw leven in. Edmond kan zich nog goed herinneren dat hij samen met zijn oma in de jaren ’70 brood en vlaaien bakte in het bakhuis. Hij heeft de ontwikkelingen van Natuurmonumenten altijd goed blijven volgen en heeft steeds contact gehouden. Edmond, die volledig gediplomeerd banketbakker is, gaat als vrijwilliger bij Natuurmonumenten het cultureel erfgoed van het bakhuis levend houden door demonstratie bakken en het geven van workshops.

Demonstratie bakken en workshops

Na de opening tijdens de Lammetjes Dagen zal het bakhuis één weekend per maand geopend zijn en kun je zien, ruiken en proeven hoe op nostalgische wijze brood en vlaai gebakken wordt. Wil je zelf aan de slag? In de weekenden dat het bakhuis open is, organiseert Natuurmonumenten op zondagmiddag een excursie ‘Nostalgisch vlaai bakken in bakhuis Lichtenberg’. De excursie combineert een wandeling met de boswachter naar Hoeve Lichtenberg met een workshop vlaai bakken. En je zelfgebakken vlaai? Die mag je mee naar huis nemen!

Openstelling en boeken

Het bakhuis is in 2024 de volgende weekenden geopend vanaf 12 uur; 27 en 28 april, 18 en 20 mei, 29 en 30 juni, 13 en 14 juli, 17 en 18 augustus, 14 en 15 september, 5 en 6 oktober, 9 en 10 november, 14 en 15 december. Wil je deelnemen de vlaaibakworkshop, boek dan hier vooraf je ticket. Tickets kosten € 24,50 voor leden van Natuurmonumenten. Ben je geen lid, dan betaal je € 35,00 per persoon. Deze prijs is inclusief de zelfgebakken vlaai. Met de aanschaf van je ticket draag je bij aan het behoud van dit bijzondere erfgoed. De excursie start bij de parkeerplaats AINSI aan de Lage Kanaaldijk.

 

 

Bakhuis Lichtenberg
Liesbet Berghof
Liesbet Berghof