Nieuwe zoektocht naar fossielen in de ENCI-groeve
Tien dagen lang graven paleontologen en geologen van de Universiteit Maastricht en het Natuurhistorisch Museum Maastricht in de voormalige ENCI-groeve, op zoek naar nieuwe inzichten uit het verleden. Samen met studenten, vrijwilligers van de werkgroep Krijt van de Geologische Vereniging Zuid-Limburg en andere experts gaan zij laagje voor laagje de laatste tijdsperiode van het Krijt tijdperk blootleggen. Deze periode, het Maastrichtien, is vernoemd naar Maastricht. 66 Miljoen jaar gelegen lag hier een subtropische zee vol leven, met haaien, schildpadden, mosasauriërs, zee-egels, ammonieten, kleurrijke vissen, koraal en oesters. Het paleontologisch veldwerk vindt plaats van 7-17 juli.
Samenwerking
Het veldonderzoek is mogelijk dankzij het samenwerkingsverband tussen het Maastricht Science Programme (Faculty of Science and Engineering, Universiteit Maastricht), het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Natuurmonumenten, de beheerder van het gebied.
“Waar het bij dit nieuwe onderzoek om gaat”, zegt Leon Claessens, hoogleraar paleontologie aan de Universiteit van Maastricht “is niet het vinden van het mooiste of grootste fossiel, maar het begrijpen van de relatie tussen alle fossielen die we in het late Krijt in Maastricht tegenkomen, het beter begrijpen van het ecosysteem door de tijd heen. Alhoewel het natuurlijk prima is als de studenten daarbij een nieuwe mosasaurus vinden.”
Frans Reijnen, gebiedsmanager Natuurmonumenten Sint-Pietersberg, is blij met de hechte samenwerking met Universiteit Maastricht en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. “De Sint-Pietersberg is niet alleen een uniek gebied dankzij de grote diversiteit aan flora en fauna, maar ook een wereldberoemd geologisch monument, waar we nog lang niet over zijn uitgeleerd.”
John Jagt, paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum voegt toe “Naast mosasauriërs zitten er zo ontzettend veel andere interessante soorten fossielen in de kalksteen, zoals bijvoorbeeld ammonieten en zee-egels. Deze soorten hadden allemaal interacties met elkaar en hun omgeving en dat maakt elk van hen dus een stukje van de puzzel.”
Bekijk hier het interview op RTV Maastricht