Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opknapbeurt Sint Rochuskapel op Sint-Pietersberg afgerond

21 december 2020 | Liesbet Berghof

Op de Sint-Pietersberg staat nabij hoeve Lichtenberg de Sint Rochuskapel. Natuurmonumenten is erg verheugd dat in de afgelopen periode de kapel door vrijwilligers van de Stichting-Oud-Sint Pieter een stevige opknapbeurt heeft ondergaan, zodat Rochus er deze kerst weer prachtig bijstaat. Sint Rochus is beschermheilige tegen besmettelijke ziektes en patroon van onder andere artsen. Zeer toepasselijk in deze tijd, waarin we geconfronteerd worden met nieuwe besmettelijke ziektes.

Rochuskapel

Beschermheilige tegen besmettelijke ziektes staat er weer mooi op

Op de Sint-Pietersberg staat nabij hoeve Lichtenberg de Sint Rochuskapel. Natuurmonumenten is erg verheugd dat in de afgelopen periode de kapel door vrijwilligers van de Stichting-Oud-Sint Pieter een stevige opknapbeurt heeft ondergaan, zodat Rochus er deze kerst weer prachtig bijstaat. Sint Rochus is beschermheilige tegen besmettelijke ziektes en patroon van onder andere artsen. Zeer toepasselijk in deze tijd, waarin we geconfronteerd worden met nieuwe besmettelijke ziektes. Wil je in de kersttijd een bezoekje brengen aan de kapel, maak dan een wandeling langs de groene route over de Sint Pietersberg die start bij het Oog van Sint Pieter. Je bent de komende tijd van harte welkom in de gebieden van Natuurmonumenten. Houd tijdens je bezoek rekening met elkaar, geef elkaar de ruimte en heb respect voor de natuur. Meer informatie over de Sint-Pietersberg, de wandelroutes en de Rochuskapel zijn te vinden op Sint-Pietersberg.

Onderhoud door vrijwilligers

Oorspronkelijk stond de kapel op de kruising van de Luikerweg en de weg van Lichtenberg naar Kanne en werd in 1888 geplaatst in opdracht van pastoor J.M Kribs van Sint-Pieter. Toen de graafwerkzaamheden in de groeve de kapel in gevaar brachten is ze in 1972 verhuisd met medewerking van ENCI naar de Lichtenbergweg in de nabijheid van hoeve Lichtenberg. De kapel was niet in beste staat en in 1992 en 2004 restaureerde de Stichting Oud-Sint-Pieter het kleine bouwwerk. Voor het behoud was het nodig om dit jaar nieuwe onderhoudswerkzaamheden te verrichten, ook nu met financiële steun van de Stichting Oud-Sint Pieter. John Machiels (rechts op foto)was de drijvende kracht achter de renovatie. Nico Groothuysen (links op foto) knapte de tegelvloer op, verwijderde de cementwaas en schilderde de poort en de binnenkant van de kapel. Er was behoefte aan een nieuwe verklarende tekst over het leven en de daden van Sint Rochus waarvoor deze kapel staat. Paul Gadet zorgde voor een mooi nieuw tekstbordje in een passende lay out. Breur Henquet heeft het Rochusbeeld een opknapbeurt gegeven. 

Heiligen ter bescherming

Sint Rochus is beschermheilige tegen besmettelijke ziekten en patroon van artsen, chirurgen, apothekers, boeren en tuinders. Het Rochusbeeld in de kapel laat de heilige zien die zijn pestbuil toont met aan de voet de hond die hem verzorgde. Een beeld van de Heilige Donatus, martelaar en voorheen een Romeinse soldaat staat in de kleine nis boven de ingang. Hij is afgebeeld met een pijlenbundel die uit bliksemschichten bestaat en een palmtak. Hij is patroon tegen onweer, blikseminslag en beschermer van deze kapel. Een gevelsteen herinnert aan de inzegening van de kapel in1888.

Rochusbeeld
Liesbet Berghof
Liesbet Berghof