Ga direct naar inhoud
Nieuws

Samenwerking die unieke krachten bundelt

27 juni 2019 | Anne Steijaert

De Universiteit Maastricht, het Natuurhistorische Museum Maastricht, Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied (SOME) en Natuurmonumenten hebben vandaag een overeenkomst getekend om de samenwerking tussen elkaars werkvelden te kunnen realiseren. Via onderwijs over en onderzoek naar de diverse collecties wordt de natuurontwikkeling in de ENCI-groeve optimaal bestudeerd en gedocumenteerd.

De Oehoevallei: een deel van de ENCI-groeve

Unieke samenwerking

Natuurmonumenten gaat de bijzondere natuur in de ENCI-groeve beheren. Zo zijn er heischrale graslanden, kalkrotsen, kalkmoerassen en voor Nederland zeldzame kalkgraslanden te vinden. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht documenteert de huidige flora en fauna van dit gebied en heeft in haar collecties veel fossielen die in de ENCI-groeve gevonden zijn. Mosasaurus Ber is hier de bekendste van. De Universiteit Maastricht doet onderzoek naar de collecties die het Museum beheert en uitbreidt. Deze combinatie; natuurontwikkeling, documenteren en collectioneren, de mogelijkheden van wetenschappelijk onderzoek in de vindplaats van de collectie, is absoluut uniek.

Genieten

Jan Mans, voorzitter bestuur SOME: "Vanaf januari 2020 is Natuurmonumenten volledig eigenaar van de ENCI-groeve. In de tussentijd ontwikkelt, exploiteert en beheert SOME samen met diverse partners de overgangszone - de zone tussen industriegebied en groeve - in het ENCI-gebied. Het is uiteindelijk de bedoeling dat bezoekers kunnen genieten van dit unieke gebied. We zijn daarom blij dat deze samenwerking bekrachtigd is. Het geeft aan dat we in staat zijn dit bijzondere gebied optimaal te benutten."

Reclame voor het gebied

Cindy Burger, gebiedsmanager van Zuid-Limburg van Natuurmonumenten, vervolgt: "Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland, onder andere vanwege de ligging. De ENCI-groeve is ook door de geologische geschiedenis en mergelwinning een heel bijzonder gebied met een afwisseling van bijzondere leefgebieden. Er zijn veel interessante zaken te ontdekken aan flora en fauna, zeker omdat er na de mergelwinning weer nieuwe planten en dieren gaan vestigen in de groeve. Dankzij de documentatie van het museum en de onderzoeken van de universiteit zal de kennis hierover internationaal verspreid worden. Een betere reclame voor dit gebied is er niet. We willen bezoekers de unieke waarden van dit gebied laten beleven."

Toonaangevende collecties

Deze reclame werkt twee kanten op, want het wetenschappelijk aantrekkelijke gebied zorgt ook voor de aanwas van studenten. Thomas Cleij, decaan Faculty of Science and Engineering: "Zowel de plantencollecties als de insectencollecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht zijn toonaangevend op wereldniveau. Het zogenaamde 'herbarium' van het museum is een internationaal geregistreerd herbarium, wat betekent dat uitleenverkeer tussen instituten mogelijk is. Waar kun je beter onderwijs geven over evolutiebiologie dan waar paleontologische collecties te vinden zijn en waar de fossielen uit de grond komen? Dat is een unieke combinatie. Medewerkers van het museum en onze studenten kunnen veel leren van elkaar. Studenten kunnen zien wat onderzoek in een museale setting betekent, en dat is heel waardevol."

Impuls voor wetenschappelijk onderzoek

Stef Niekamp, directeur Centre Ceramique / Kumulus / Natuurhistorisch Museum Maastricht: "Waar wij de collecties hebben, heeft de universiteit onderzoekers en studenten beschikbaar om de collecties goed te onderzoeken. Dat geeft een enorme impuls voor het wetenschappelijk onderzoek van de biodiversiteit van Zuid-Limburg. We zijn verheugd dat onze collecties van waarde zijn voor onderzoekers van over de hele wereld. De groeve is een prachtige plek waar je het 'Maastrichtien' kan ervaren en beleven. De natuurhistorie komt daadwerkelijk tot leven. 

Anne Steijaert