Veldsalie en duifkruid zijn bedreigde plantensoorten die in natuurgebied Sint-Pietersberg voorkomen. Deze planten zijn afhankelijk van insecten voor de bestuiving. Om deze planten gezond te houden, is het belangrijk dat er stuifmeel (genetisch materiaal) wordt uitgewisseld tussen verschillende populaties. Op dit moment zijn de meeste populaties versnipperd en geïsoleerd, waardoor inteelt een probleem kan vormen. De Universiteit van Wageningen doet onderzoek naar de bestuiving van deze twee bedreigde plantensoorten.
Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied (SOME) heeft op 8 mei Chalet d’n Observant aan Natuurmonumenten overgedragen. Bezoekers blijven van harte welkom in het chalet om wat te drinken en eten.
In een tijd waarin bijna alles met machines gedaan wordt, zou je je kunnen afvragen waarom begrazen met schapen? Je kunt toch ook maaien met de tractor of robot? Ontdek de kracht van de schaapskudde.
Baltsende dodaars, parende padden, kikkerdril en knoppen aan boomtakken die op springen staan. Je ruikt het, je voelt het, je ziet het. Het is lente!
Om het open karakter van de ENCI-groeve te behouden en bijzondere planten en dieren een kans te geven, moeten we voorkomen dat de groeve dichtgroeit. Dat doen we sinds kort met hulp van Nederlandse Landgeiten.
Ben jij lid van Natuurmonumenten? Woon je in Limburg en wil je je stem laten horen? Dan is deze vacature bij de Ledencommissie misschien iets voor jou!
De ENCI-vijver, dichtbij de ENCI-fabriek gelegen, was een plek waar leden van de personeelsvereniging van de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) ter ontspanning konden vissen. Deze voormalige visvijver van de ENCI is op 1 januari 2020 door de ENCI aan Natuurmonumenten overgedragen. Natuurmonumenten heeft nu besloten om de visvijver om te vormen naar een soortenrijke waterplas en dat hier niet meer gevist mag worden.
Het Oog van Sint Pieter is vanaf 5 januari 2025 bereikbaar met het OV! De Arriva buslijn 12 is vernieuwd. Een kleine busje brengt je elk uur in 14 minuten van NS Station Maastricht naar 't Oog van Sint Pieter, de Noordentree van natuurgebied Sint-Pietersberg en terug.
De bodem van de ENCI-groeve ligt onder het waterpeil van de Maas. Om natuurontwikkeling mogelijk te maken wordt de waterstand in de groeve kunstmatig laag gehouden door het water weg te pompen naar de Maas. In het Plan van Transformatie is de hoogte van het waterpeil afgesproken. Zonder dit wegpompen zou een veel groter deel van de groeve onder water staan.
In januari 2024 is Natuurmonumenten gestart met werkzaamheden om de natuur in dit Natura 2000-gebied te versterken. 15 Maart is het broedseizoen gestart en is het eerste deel van de werkzaamheden afgerond. Half augustus zijn de werkzaamheden hervat. Inmiddels nadert het einde van het jaar, zijn alle werkzaamheden afgerond? En wat gaat er de komende jaren nog gebeuren?