Ga direct naar inhoud
Nieuws

Twee jonge oehoes

14 mei 2021 | Bianca de Craen

De oehoes op de Sint-Pietersberg brengen dit jaar twee jongen groot! Onze oehoe deskundige bracht dit vrolijke nieuws: “Ze zijn nu ruim een maand oud en hun veren zijn al zo goed ontwikkeld dat ze zichzelf warm kunnen houden. Moeder is nog vaak op het nest, maar zal de jongen steeds vaker alleen laten. De oudervogels houden het nest echter wel in de gaten”.

jonge oehoes oehoevallei 2021

Naar jonge oehoes kijken

De oehoes zijn – met een beetje geluk - met een verrekijker te bekijken vanaf de Kiekoet (vogeluitkijkplek) aan de van Schaikweg en vanuit de doorkijkjes aan het hek van de Luikerweg. Blijf wel op de paden, kruip niet over de takken stapels en houd je hond aan de lijn om verstoring te voorkomen!

Familie oehoe

De kuikens zitten hoog en veilig in het nest. Oehoe deskundige Marjon Savelsberg, vrijwilliger van Natuurmonumenten: “Vader en moeder oehoe zorgen voor voldoende eten voor de kuikens die hard groeien. Op de leeftijd van ongeveer 10 weken springen ze uit het nest en ondernemen ze hun eerste vliegpogingen. Ook na het uitvliegen worden ze nog een hele tijd gevoerd door beide oudervogels en leren ze zelf jagen. In het najaar verlaten ze de groeve om een eigen plek, eigen territorium te zoeken”.

Op zoek naar oehoes

Natuurmonumenten organiseert in augustus en september (indien het mogelijk is i.v.m. Covid-19) exclusieve excursies voor gezinnen en volwassenen door de groeve naar de Oehoevallei. Om de dieren niet te verstoren zijn dat maar een paar momenten per jaar. Wil je mee? Kijk dan op www.natuurmonumenten.nl/agenda en meld je (t.z.t.) aan!

Bianca de Craen
Bianca de Craen