Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voortzetting betaald parkeren op parkeerplaats bij ENCI-groeve

24 februari 2022 | Anne Steijaert

Even uitwaaien, een flinke wandeling, hardlopen of op stap met de boswachter. Het kan op de Sint-Pietersberg. Jaarlijks genieten hier honderdduizenden mensen van de natuur en cultuurhistorie. Het beheer van de natuur, het erfgoed en de recreatieve voorzieningen is kostbaar en hier is geld voor nodig. Daarom gaat Natuurmonumenten op de parkeerplaats bij de ENCI-groeve naast Chalet D’n Observant betaald parkeren voortzetten en een parkeerbijdrage vragen. In maart 2022 richten we de parkeerplaats in en kunnen auto’s nog gratis in- en uitrijden. Vanaf 8 april 2022 vragen we aan bezoekers die geen lid zijn van Natuurmonumenten een parkeerbijdrage.

ENCI-groeve

ENCI-groeve beheren en openstellen

Natuurmonumenten wil de natuur op de Sint-Pietersberg en in de ENCI-groeve alle kansen geven om zich te ontwikkelen tot een voor Nederlandse begrippen uniek natuurgebied. Daarnaast willen we op termijn ook het diepe deel van de groeve openstellen voor individuele bezoekers zodat ze kunnen genieten van dit bijzondere deel van de Sint-Pietersberg. Om de groeve te kunnen beheren en veilig open te kunnen stellen, is geld nodig. Natuurmonumenten krijgt hier geen overheidsbijdrage voor. Daarom zoeken we, naast een bijdrage vanuit de eigen middelen, aanvullende inkomsten om de groeve te kunnen beheren en open te stellen. Natuurmonumenten heeft samen met gemeente Maastricht, provincie Limburg, ENCI en Sint-Pietersberg Adembenemend een actualisatie van het Plan van Transformatie ENCI-gebied voorgesteld, waar voortzetting van betaald parkeren een onderdeel van is.

Parkeerbijdrage

We vragen alle bezoekers om mee te helpen om de groeve te kunnen beheren en open te stellen. Leden van Natuurmonumenten dragen al bij via hun lidmaatschap. Met deze parkeerbijdrage helpen ook niet-leden mee. De bijdrage is € 1,75 per uur, met een maximum van € 7,00 per dag. Leden parkeren gratis. Kort parkeren (15 minuten) is voor iedereen gratis.

Anne Steijaert