Ga direct naar inhoud
Nieuws

Welkom in de kraamkamer van de oehoe!

02 mei 2024 | Lysan Wolf

Een kleine maand geleden zijn in de oehoevallei zeker 3 oehoe-eieren uitgekomen! Met de telescoop hebben we 3 kuikens kunnen waarnemen. Misschien is er nog een vierde uilskuiken ergens in een hoekje van het nest, dat kunnen we nog niet goed zien. We zijn erg blij dat de oehoes het in de ENCI-groeve zo goed naar hun zin hebben en dat ze hier hun jongen groot willen brengen.

oehoekuiken

Moeder oehoe woont al jaren in de oehoevallei, vorig jaar verloor ze haar man met wie zij 6 jaar een relatie had. Ze werd verliefd op een andere man maar dat was net te laat in het seizoen om nog jongen te krijgen. Hoe we dit allemaal weten? Marjon Savelsberg, een van onze vrijwilligers is uilenexpert en doet onderzoek naar oehoes, de grootste uilen van Europa. In dit audiofragment vertelt zij over haar werk en over de uilen in dit gebied.

Kraamvisite

Vanaf het uitzichtpunt aan de Luikerweg kun je met een goede verrekijker of telescoop een glimp opvangen van de uilenfamilie. We vragen je op de paden te blijven, want ook in de bosjes en bermen zitten dieren die jongen hebben, en rustig te blijven. De goede ogen van de oehoe zien dat we haar en haar kuikens bekijken maar zolang we rustig blijven en op voldoende afstand staan, laat ze het toe. 

Meer weten over de oehoe?

In augustus en september organiseren we oehoe-excursies. Houd de agenda in de gaten. 

Wil je er nu al meer over lezen kijk dan op deze pagina.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht