Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden op de Sint-Pietersberg

28 april 2020 | Bianca de Craen

Half april 2020 zijn de werkzaamheden gestart op de Sint-Pietersberg om 3 locaties toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Rondom Fort Sint Pieter, de Kiekoet en bij het uitkijkplatform worden de paden toegankelijk gemaakt en komen er 2 banken als een pauzeplek met een plek ernaast voor een rolstoel, rollator of kinderwagen. De werkzaamheden zijn begin mei klaar.

werkzaamheden droge gracht

Natuur voor iedereen!

Natuurmonumenten, HandicapNL, Kenniscentrum Groen & Handicap, het Gehandicapte Kind en de Speeltuinbende hebben de handen ineengeslagen om in 40 natuurgebieden van Natuurmonumenten en op 6 Speelnatuur van OERRR de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren. De krachten zijn gebundeld in het project ‘Natuur voor iedereen’, dat gezien kan worden als een aanjager om bij al ons werk inclusiviteit  te borgen. Dit project is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. In Zuid-Limburg heeft Natuurmonumenten vorig jaar op de Brunssummerheide de oranje route ‘voor iedereen’ toegankelijk gemaakt en de speelplekken aangepast. Nu gaan we dus aan de slag op de Sint-Pietersberg.

Waar bestaan de werkzaamheden uit

In de droge gracht rondom Fort Sint Pieter gaan we het silex afvoeren. Daarvoor in de plaats komt een pad van 3 meter breed van Graustabiel (half verharding). Aan de zijkanten van dit pad brengen we grond aan: kalkrijke lössgrond welke eerder is geplagd in het Geuldal. Op deze grond brengen we later dit voorjaar maaisel aan van de graslanden van de Sint-Pietersberg, voor meer bloemen en meer insecten.

Tussen de Luikerweg en de Kiekoet (vogeluitkijkplek) maken we een pad op de Van Schaikweg van Graustabiel. Het silex bij de Kiekoet wordt verwijderd en daarvoor in de plaats komt ook half verharding.  Het pad naar het uitkijkplatform bij de groeve aan het einde van de Luikerweg gaan we tenslotte ook half verharden met Graustabiel. Op de Luikerweg plaatsen we als extra pauzeplek 2 banken met ruimte voor een rolstoel of scootmobiel ernaast.

Bianca de Craen
Bianca de Craen