Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame nachtvlinder ontdekt op Sint-Pietersberg

20 juni 2018 | Bianca de Craen

Tijdens de Midzomernachtwandeling op 16 juni hebben Mark de Mooij en Paul Vossen, 2 onderzoekers naar nachtvlinders, een zeldzame nachtvlinder het eikenweeskind ontdekt in natuurspeeltuin De Mergelhoof op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Eikenweeskind

Mooie vondst

Tijdens de Midzomernachtloop van Natuurmonumenten op zaterdag 16 juni jl. hebben nachtvlinder onderzoekers Mark de Mooij en Paul Vossen het zeldzame eikenweeskind  (nachtvlinder) gespot. In de natuurspeeltuin de Mergelhoof hadden zij die avond een doek gespannen met een lamp erop om nachtvlinders te onderzoeken en aan de wandelaars te laten zien.  Het eikenweeskind heeft als waardplant de eik, zoals de naam al doet vermoeden. Mark en Paul doen al 7 jaar onderzoek naar nachtvlinders op de Sint-Pietersberg voor Natuurmonumenten en ze zijn heel erg blij met deze vondst!

Weeskind

Mark en Paul zetten regelmatig een laken op boven op de Observant of op een andere plek in dit natuurgebied. Ze brengen over hun waarnemingen verslag uit aan Natuurmonumenten en hebben ook een publicatie geschreven over de soorten de ze hebben aangetroffen tijdens het onderzoek. Tot dusver zijn dit rond de 750 soorten! “We hebben al vaak iets bijzonders mogen zien in dit gebied en nog steeds worden we zo nu en dan verrast door een echte bijzonderheid, zoals het eikenweeskind ( Catocala promissa ) op 16 juni. Vermoedelijk is dit de 4e waarneming van deze soort in Nederland sinds 1965. Als men al eikenweeskind spot is dat meestal in juli maar dit jaar zijn alle vlinders vroeger vanwege het mooie voorjaar”. Ze hebben op 16 juni 78 soorten nachtvlinders gezien in de natuurspeeltuin, waarvan ze er 75 hebben gedetermineerd. De drie die ze niet op naam hebben kunnen brengen behoren tot de categorie kleine microvlinders.

Bijzondere hobby

Mark heeft in 2010 een lezing over nachtvlinders bezocht bij het CNME in Maastricht. De spreker was Marcel Prick, een autoriteit op het gebied van nachtvlinders. “Zijn verhaal en wat ik zag op het laken dat hij had opgesteld pakte me, ik vond het erg interessant. Ik heb kort na deze lezing mijn eigen spullen gekocht en ben begonnen in mijn achtertuin met het lokken en determineren van de vlinders die zich meldden. Ik voerde mijn waarnemingen in op waarneming.nl en werd na enige tijd benaderd door Paul Vossen met de vraag of ik interesse had een bijeenkomst te bezoeken van de vlinderstudiegroep van het Natuurhistorisch genootschap in Limburg. Ik heb dat gedaan en ben sinds die tijd ook lid van deze studiegroep. Uiteraard zijn we blij met deze vondst. Het verrassingselement dat bij het ‘nachtvlinderen’ hoort is zeker een van de redenen dat de hobby me zo blijft boeien”.

Bianca de Craen
Bianca de Craen