Ga direct naar inhoud
Nieuws

Shetlandpony's Zeepeduinen 'APK' gekeurd

16 oktober 2018 | Paul Begijn

De 94 Shetlandpony’s in de Zeepeduinen op Schouwen-Duiveland hebben de keuring goed doorstaan. Vandaag vond de halfjaarlijkse keuring plaats waarbij vooral naar de hoeven en het algehele gestel gekeken werd. Ook kregen de pony’s een ontwormingskuur.

Shetlandpony

Dankzij maaien en begrazing zorgt Natuurmonumenten ervoor dat de Zeepeduinen hun openheid en plantenrijkdom behouden. Allerlei soorten orchideeën en amfibieën zoals de rugstreeppad, boomkikker en kleine watersalamander hebben daar baat bij in de vochtige duinvalleien. “De Shetlandpony’s zorgen er met hun graaswerk en getrappel voor dat er ook in de rest van het duin open stukken blijven”, vertelt boswachter Aart Goedhart van Natuurmonumenten. “Ze trappen ook de grond kapot. Zo kan de wind weer vat krijgen op het zand en kunnen er weer zandduinen ontstaan. In het zand leven bijvoorbeeld zandbijen en zandkevers en er groeien ‘zandplanten’ als helm en zandzegge.”

Zelfstandig

De dieren leven zelfstandig. Slechts twee keer per jaar drijven de boswachters en vrijwilligers de kleine zwarte paarden bijeen om de hoeven te verzorgen. Om ervoor te zorgen dat de pony’s gezond de winter ingaan, werden de pony’s afgelopen zondag en maandag bij elkaar gedreven voor de keuring van vandaag. “Het is eigenlijk een soort APK, maar dan voor pony’s.”. Er wordt met name gekeken naar de hoeven en lichaamsgewicht. 

Paul Begijn
Paul Begijn