Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gespot: zeldzame nachtvlinder in de Snippert

11 juni 2019 | Simone Damhof

In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders. Er leven nu nog 53 soorten dagvlinders in ons land. Je zou denken dat nachtvlinders alleen ’s nacht actief zijn en dagvlinders overdag. Maar dat is niet helemaal waar.

dennenbandspanner wim vd woning

Dagactieve nachtvlinders

Er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen: de dagactieve nachtvlinders. Nachtvlinders zijn vaak minder opvallend gekleurd. Om echt zeker te weten of je een dagvlinder of een nachtvlinder hebt gezien, kan je kijken naar de voelsprieten (antennen) of de stand van de vleugels. 

Het verschil: antenne, kleur en vleugelstand  

Zit er een soort 'knopje' op het eind van de antenne? Dan is het een dagvlinder. Zijn de antennen draadvormig of geveerd? Dan is het een nachtvlinder. De stand van de vleugels. Wanneer dagvlinders rusten houden ze hun vleugels meestal dichtgeklapt, boven hun lichaam. Nachtvlinders doen dat anders: zij leggen hun vleugels juist meestal plat.

Nieuw voor Overijssel

Op een zaterdagnacht, begin juni, inventariseerden vrijwilligers met een lichtvalkast en groot wit laken de nachtvlinders op het heideveld in De Snippert. Er worden 105 soorten gespot waarvan er 17 soorten nog niet eerder in het gebied gezien zijn. Nieuw voor Overijssel was bijvoorbeeld de Dennenbandspanner. Maar we zagen ook de zeldzame schijn-nonvlinder, loofboomdwergspanner, kraagvleugelmot en de wederikdwergspanner.

Simone Damhof
Simone Damhof