Ga direct naar inhoud

Het Soesterveen groeit!

Het Soesterveen is het eerste terrein dat Natuurmonumenten in 1927 in provincie Utrecht heeft gekocht. En niet voor niets. Het is een uniek gebiedje met de laatste restanten hoogveen van de provincie met de bijbehorende zeldzame planten en dieren. De kwaliteit van het Soesterveen holt achteruit door verdroging in de regio. Natuurmonumenten wil dit stukje oernatuur behouden. 

Soesterveen in de winter

Een groter, mooier en sterker hoogveengebied

Onze toekomstdroom is een groter, mooier en sterker Soesterveen. Om dit kwetsbare gebied te behouden en sterker te maken, maakten we het groter, natter en meer open. Nu er meer ruimte is, laten we de natuur zijn gang gaan. En hopen we dat de vochtige heide en veenmos ook in het nieuwe gebied gaat groeien. Zodat het Soesterveen ook op lange termijn behouden blijft.

Herstelplan Soesterveen

De afgelopen jaren zijn we veel in gesprek geweest met mensen uit de directe omgeving om samen tot een plan te komen voor dit unieke natuurgebiedje in Utrecht. Dit werd het ‘Herstelplan Soesterveen’. In 2018 zijn de werkzaamheden voor de eerste fase uitgevoerd. Of dit kan worden opgevolgd door een tweede fase, hangt af van hoe de natuur zich de komende jaren ontwikkelt. 

Werken in het Soesterveen

In het winterseizoen werkt een enthousiaste groep vrijwilligers uit de directe omgeving maandelijks in het Soesterveen. In het oudste deel van het gebied, de kern met vochtige heide en bulten veenmos, halen zij bijvoorbeeld de aangroei van jonge berkenboompjes weg. Zo houden ze het heidegebied open en geven ze de natuur de ruimte. Ook een handje helpen? Mail voor meer informatie naar [email protected]

Contact

Vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer (030) 230 37 00 of via e-mailadres [email protected]

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid