Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Soesterveen

    Soesterveen in het voorjaar

    Bijzonder stukje oernatuur

    Het Soesterveen. Een bijzonder stukje natuur aan de rand van Soest. Van wat ooit een uitgestrekt veengebied was, is dit het laatste restant hoogveen in de provincie Utrecht. In dit natte, veenachtige gebied leven zeldzame veenmossen, planten en bijzondere diersoorten. Zoals de kleine zonnedauw, snavelbies, veenmos, de levendbarende hagedis en de ringslang. Vanwege de kwetsbare natuur is dit natuurgebied niet toegankelijk.

    Portret boswachter Stef van Helmondt
    Stef van Helmondt

    Boswachter van dit gebied

    Meer over Soesterveen
    • Nieuws

    Over het gebied

    Soesterveen is een hoogveengebied met zeldzame veenplanten. Vanwege de kwetsbare natuur is dit natuurgebied ten westen van Amersfoort niet toegankelijk.

    Oerlandschap met unieke natuur

    Van oorsprong is Soesterveen een nat hoogveengebied. Door verdroging in de regio verdwijnt dit oerlandschap langzaam. Vrijwilligers van Natuurmonumenten houden het oprukkende bos in toom door met de hand jonge bomen en struiken te verwijderen. Daardoor vind je hier nog steeds zeldzame planten, zoals kleine zonnedauw, veenpluis, bruine en witte snavelbies en kleinste egelskop.

    Bekijk hier de toekomstvisie van Soesterveen en Op Hees

    Verbindingszone voor de natuur

    Soesterveen ligt tussen de natuurgebieden Coelhorst en Op Hees. Vanwege zijn strategische ligging is het natuurgebied eigendom van Natuurmonumenten. Als verbindingszone is Soesterveen nu onderdeel van het Nationale Natuur Netwerk, de levensader van Nederlandse natuurgebieden.

    In de buurt

    Niet ver van Soesterveen ligt natuurgebied Op Hees.

    Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

    Soesterveen

    Nieuws

    Soesterveen

    Wat wij hier doen

    Handen uit de mouwen in het Soesterveen

    In de herfst- en wintermaanden werkt een enthousiaste groep vrijwilligers uit de directe omgeving in het Soesterveen. Ze halen bijvoorbeeld jonge bomen weg uit het gebied. Zo verdroogt het natte heidegebied niet door de groei van nieuwe bomen, blijft het open en krijg de natuur de ruimte. Boompjes trekken kan fysiek zwaar werk zijn. Daarom letten we goed op elkaar en houden we op tijd pauze voor een kopje koffie of thee. Wil je ook een handje helpen en ben je niet bang voor spierpijn of natte voeten? Laat het ons weten en mail voor meer informatie naar [email protected].