Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Soesterveen

  Soesterveen

  Bijzonder stukje oernatuur

  Het Soesterveen. Een bijzonder stukje natuur aan de rand van Soest. Van wat ooit een uitgestrekt veengebied was, is dit het laatste restant hoogveen in de provincie Utrecht. In dit natte, veenachtige gebied leven zeldzame veenmossen, planten en bijzondere diersoorten. Zoals de kleine zonnedauw, snavelbies, veenmos, de levendbarende hagedis en de ringslang. Vanwege de kwetsbare natuur is dit natuurgebied niet toegankelijk.

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Soesterveen

  Over het gebied

  Soesterveen is een hoogveengebied met zeldzame veenplanten. Vanwege de kwetsbare natuur is dit natuurgebied ten westen van Amersfoort niet toegankelijk.

  Oerlandschap met unieke natuur

  Van oorsprong is Soesterveen een nat hoogveengebied. Door verdroging in de regio verdwijnt dit oerlandschap langzaam. Vrijwilligers van natuurmonumenten houden het oprukkende bos in toom door met de hand jonge bomen en struiken te verwijderen. Daardoor vind je hier nog steeds zeldzame planten, zoals kleine zonnedauw, veenpluis, bruine en witte snavelbies en kleinste egelskop.

  Bekijk hier de toekomstvisie van Soesterveen en Op Hees 2015 >>

  Verbingingszone voor de natuur

  Soesterveen ligt tussen de natuurgebieden Coelhorst en Op Hees. Vanwege zijn strategische ligging is het natuurgebied eigendom van Natuurmonumenten. Als verbindingszone is Soesterveen nu onderdeel van het Nationale Natuur Netwerk, de levensader van Nederlandse natuurgebieden.

  In de buurt

  Niet ver van Soesterveen ligt natuurgebied Op Hees.

  Soesterveen

  Nieuws van de boswachter

  logo