Ga direct naar inhoud
Nieuws

Viering 200 jaar Siertuin en opening nieuwe foto expositie tijdens Open Monumentendag

30 augustus 2023 | Lisette van Effrink

'Levend erfgoed'. Het thema van Open Monumentendag is typerend voor de prachtige Siertuin op Gooilust. Met grote letters op de oude werkschuur van de Siertuin staat '1823'. Dat is precies 200 jaar geleden. Dit viert Natuurmonumenten, in samenwerking met de Historische Kring ‘In de Gloriosa’, door op zaterdag 9 september gratis rondleidingen te geven die speciaal voor Open Monumentendag zijn samengesteld. Ook worden voor het eerst beide Gnoestallen geopend met een nieuwe foto expositie ter ere van 200 jaar Siertuin.

Werkschuur van de 200 jaar oude Siertuin

Geschiedenis Siertuin

De Siertuin is in 1823 aangelegd door de vroegere bewoners van de buitenplaats Gooilust. Zij pronkten met hun rijkdom aan exotische bomen en struiken. Rond 1900 heeft toenmalige excentrieke eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin met vijvers. Ook was hij een fervent verzamelaar van exotische flora en fauna. Vanaf 1990 is de tuin omgevormd naar een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met alleen blauw bloeiende planten en enkele witte accenten ter nagedachtenis aan Louise Six, de vrouw van Frans Blaauw. Zij was de eigenaresse van Gooilust en heeft de buitenplaats nagelaten aan Natuurmonumenten.

Gratis rondleidingen

Na 200 jaar ligt de Siertuin er nog prachtig bij. De aanwezige vrijwilligers kunnen je er alles over vertellen. Speciaal voor Open Monumentendag kun je deelnemen aan één van de vier gratis rondleidingen. Vergaap je aan de prachtige Siertuin met exotische planten en bomen. Laat je meeslepen door de prachtige verhalen van de unieke geschiedenis van Gooilust. Voor deze rondleidingen kun je je inschrijven. Er is nog maar een beperkt aantal tickets beschikbaar, dus schrijf je snel in.

Nieuwe foto expositie in de Gnoestallen

Naast de Siertuin zijn dit jaar voor het eerst beide Gnoestallen geopend. In de eerste Gnoestal zijn historische foto’s te zien van de geschiedenis van landgoed Gooilust. In de tweede Gnoestal hangt een nieuwe foto expositie waarin de omvorming van de Siertuin sinds de jaren '90 van de vorige eeuw is te zien. De Historische Kring In de Gloriosa en Natuurmonumenten vrijwilligers staan daar klaar om je vragen te beantwoorden.

Praktische Informatie

  • Zaterdag 9 september van 13.00 tot 17.00 uur zijn de Siertuin en Gnoestallen geopend
  • Inschrijven voor de rondleidingen
  • Adres Gooilust: Zuidereinde 47B, 1243 KL, ’s-Graveland
  • Kom indien mogelijk met de fiets, de parkeerruimte is zeer beperkt (parkeren kan alleen aan de linkerzijde van de oprijlaan van Gooilust)
  • De Siertuin en Gnoestallen zijn niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn (de paden zijn onverhard) 
  • Honden mogen niet mee de Siertuin of Gnoestallen in
Lisette van Effrink
Lisette van Effrink