10 km
Spiegelplas
Met het weidse water, idyllische strandjes, spannende eilandjes en moerasbossen is de Spiegel- en Blijkpolderplas een paradijs voor veel mensen. Hier kom je echt even bij!
Ook water- en rietvogels voelen zich hier thuis. Neem de tijd om op één van de bankjes uit te kijken over het water. Misschien zie je de brilduikers, nonnetjes en krooneenden zwemmen of hoor je de rietzanger zingen. Het Rondje Spiegelplas (10 km) brengt je langs alle hoogtepunten van de Spiegel- en Blijkpolderplas. Je volgt de rode pijlen.
Door de (half)verharde paden is deze route goed begaanbaar voor scootmobielers, rolstoelgebruikers en wandelaars met rollators of buggy's. Aan het begin van de route ga je over de relatief steile Kooibrug. Mensen in een handbewogen rolstoel hebben waarschijnlijk hulp nodig om over deze brug met helling te komen. Geniet samen van toegankelijke natuur!
Vanaf de A2 (Amsterdam-Utrecht) neem je afslag 4 Hilversum/Vinkeveen. Ga linksaf onder het viaduct door en volg de N201 richting Hilversum. Neem na 5 km de tweede afslag op de rotonde richting de Gabriëlweg/N523. Sla na 1,3 km rechtsaf richting de Randweg/N523. Sla na 1,6 km rechtsaf richting De Kooi.
Welkom bij de Spiegelplas!
Zin om gelijk een blik over de plas te werpen? Maak dan even een omweg via het Ommetje Spiegelplas (400 meter). Dit halfverharde schelpenpad is ook geschikt voor mensen in een scootmobiel of rolstoel met begeleiding.
Rondom de Spiegel- en Blijkpolderplas zie je moerasbossen. Deze bosjes horen echt thuis in Hollandse laagveengebieden. Ze bestaan vooral uit wilgen, berken en elzen. Moerasbos wordt niet aangeplant en is dus een echt oerbos.
Misschien is het je al opgevallen dat in het moerasbos op sommige plekken dood hout ligt. De boswachters van Natuurmonumenten laten dit hout niet zonder reden liggen. Dode bomen hebben niet veel voedingsstoffen, maar wát ze hebben komt gedurende een lange periode vrij. Beetje bij beetje! Precies genoeg voor mossen, paddenstoelen en sommige planten. Samen met alle beestjes, die het hout ook als verstop- of woonplek gebruiken, zorgen zij ervoor dat de boom langzaam wordt omgezet tot vruchtbare grond.
Verborgen achter moerasbos ligt hier het Groot strand Googpad. Kijkje nemen? Via het bospaadje kom je vanzelf bij het grote witte zandstrand aan de plas. Met nat weer is het pad te drassig voor rolstoelen en scootmobiels.
Ooit was de Spiegel- en Blijkpolderplas een drassig laagveengebied. Na de ontginning en turfwinning werd hier zand gewonnen. Daarom is het op sommige plekken wel 45 meter diep. Het kristalheldere water dankt de plas onder meer aan driehoeksmosselen (zie foto rechts). Deze weekdieren filteren de algen.
Vlak na het Groot Strand staat langs de route een comfortabel bankje om uit te rusten of van de omgeving te genieten.
Je komt nu door buurtschap De Googh. Aan je rechterhand ligt het Bergse Pad. Ooit was het Bergse Pad een kerkpad tussen Ankeveen en Nederhorst den Berg. De bewoners van dit buurtschap, dat toen ook al aan het pad lag, konden hiervan profiteren door tol te heffen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en kun je zonder financiële bijdrage je route vervolgen.
Op dit verscholen uitkijkpunt waan je je midden in de Vechtplassen. Aan de ene kant ligt de Spiegelplas, maar vanaf dit prachtige geheime plekje kijk je uit over Stichts Ankeveen. Hier zie je de legakkers als kleine eilandjes in de plas liggen. Op deze restanten van de turfwinning werd destijds het gestoken of gebaggerde turf te drogen gelegd.
Ankeveen lag vroeger op de grens van de provincies Noord-Holland en Utrecht. Het zuidelijke, Utrechtse deel werd Stichts Ankeveen genoemd en het noordelijke deel Hollands Ankeveen.
Toch liever uitkijken over de Spiegelplas? Vlakbij maar iets verder langs het Googpad staan twee fijne bankjes met uitzicht over deze plas. In de verte zie je het dorp Nederhorst den Berg liggen.
Op een overwoekerd eilandje in de Vecht ligt Fort Hinderdam. Het fort behoort tot de Stelling van Amsterdam: een waterlinie van 135 km rondom Amsterdam die de hoofdstad tegen de vijand moest beschermen. Op het eiland staan onder meer een bomvrij wachthuis uit 1848, een remise met kruitkelder en een projectielenvulplaats. Fort bij Hinderdam had de functie om de Dammerkade en beide Vechtoevers te verdedigen.
Inmiddels is het bouwwerk een weelderige groene ruïne, overgroeid door planten, struiken en bomen. Natuurmonumenten heeft hier bewust de natuur haar gang laten gaan. En met succes: er overwinteren hier veel vleermuizen, en het fort is ook een oase van rust voor vogels en de boommarter.
Je nadert het eindpunt van de route! Voor een korte of langere tussenstop kun je bij restaurant Het Spieghelhuys, gelegen in de dorpskern van Nederhorst den Berg, terecht. Of je nu zin hebt in koffie/thee, lunch, borrel of diner, het is allemaal mogelijk. We hopen dat je genoten hebt. Wil je nog meer natuur ontdekken, kijk dan hier voor meer toegankelijke routes.