Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstel- en behoudwerkzaamheden Kasteelruine Eyckholt

21 november 2022 | Paul Wijenberg

De afgelopen periode heeft Natuurmonumenten samen met Laudy Bouw en Ontwikkeling BV, de kasteelruïne Eyckholt op landgoed Terworm aangepakt. Er zijn werkzaamheden verricht om het proces van verder verval en instorting van de kasteelruïne tegen te gaan. Daarnaast is er met ambachtelijke materialen en technieken gewerkt, waardoor de ruïne langer behouden kan blijven voor de toekomst.

Eijckholt

Kasteelruïne

Goed verscholen in het Geleenbeekdal op Landschapspark Terworm ligt de kasteelruïne Eyckholt. Na de laatste restauratiewerkzaamheden in 2004 is de ruïne overwoekerd geraakt met diverse planten en struiken. Van de nog aanwezige weermuur en een deel van de toren, zijn een aantal blokken mergel en stukken baksteen losgeraakt.

Werkzaamheden

De begroeiing rond de ruïne, op en in de muren is verwijderd. Het mergel-, Kunradersteen- en baksteenmetselwerk van de muren is hersteld, het voegwerk is deels hersteld. Daarbij is zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van aangetroffen mergelblokken en bakstenen op het terrein. Om verder verval van het bovenste deel van de toren te voorkomen, zijn er ter ondersteuning extra stenen ingemetseld.  Hierbij is gebruik gemaakt van afwijkend metselwerk, zodat je de oorspronkelijke bouw kunt onderscheiden van de nieuw aangebrachte stenen. Op deze wijze worden oud en nieuw herenigd, voor de toekomst!

Zichtlijn

De begroeiing met jonge bomen en struiken aan de oeverranden van de Molenvijver zijn verwijderd. Hiermee is het dichtgroeien van de vijver voorkomen, maar is ook gelijk de zichtlijn vanaf het bankje naar de ruïne weer vrijgemaakt. Neem plaats en mijmer over het verre verleden op deze bijzondere plek…

 

Ben je benieuwd hoe het is geworden? Breng dan een bezoekje aan het landgoed Terworm!

Wil je nog meer informatie over de kasteelruine Eyckholt? Klik dan hier.

 

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg