Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten start met bosrandbeheer landgoed Terworm

24 februari 2023 | Bianca de Craen

In het kader van Programma Natuur start Natuurmonumenten met bosrandbeheer op landgoed Terworm. Een aantal bomen en struiken langs de bosrand worden verwijderd. De gevarieerde bosrand die daardoor ontstaat, is gunstig voor verschillende (kleine) zoogdieren, vogels en insecten zoals het zeer zeldzame Vliegend Hert. Ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen, kun je enige overlast van de werkzaamheden ondervinden. Wij vragen daarvoor je begrip. Uiterlijk 15 maart is het werk afgerond en zal de rust wederkeren op Terworm. Net op tijd voor het broedseizoen weer van start gaat!

Vliegend Hert

In het kader van Programma Natuur start Natuurmonumenten met bosrandbeheer op landgoed Terworm. Een aantal bomen en struiken langs de bosrand worden verwijderd. De gevarieerde bosrand die daardoor ontstaat, is gunstig voor verschillende (kleine) zoogdieren, vogels en insecten zoals het zeer zeldzame Vliegend Hert. Ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen, kun je enige overlast van de werkzaamheden ondervinden. Wij vragen daarvoor je begrip. Uiterlijk 15 maart is het werk afgerond en zal de rust wederkeren op Terworm. Net op tijd voor het broedseizoen weer van start gaat!Bosrandbeheer en Programma Natuur

Het bosrandbeheer start binnenkort en is onderdeel van het landelijke Programma Natuur. Een belangrijk doel van Programma Natuur is om de biodiversiteit te vergroten en de door de stikstof-uitstoot aangetaste natuur duurzaam te herstellen. Door de bosranden meer gevarieerd te maken, ontstaat er meer openheid en dat is belangrijk voor de kwaliteit en de verscheidenheid van de natuur. Deze open plekken zijn gunstig voor verschillende (kleine) zoogdieren, vogels en insecten. Zij kunnen er voedsel vinden, nesten bouwen, schuilen en geleidelijk de overgang maken naar de hogere struiken en bomen van het bos.

Vliegend Hert

Een soort die ook zeker kan gaan profiteren van de gevarieerde bosranden, is het Vliegend Hert. Dit is een van de grootste kevers van Europa, en zeer zeldzaam. De mannetjes hebben enorme kaken die lijken op het gewei van een hert, vandaar de naam Vliegend Hert.Planning werkzaamheden

Ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen, kun je enige overlast ervaren. Hiervoor vragen we je begrip. De boswerkzaamheden zijn uiterlijk 15 maart afgerond, omdat dan de broedtijd intreedt. Vanaf dat moment gunnen we de natuur weer enkele maanden alle rust om de nieuwe generaties planten en dieren groot te brengen.

Bianca de Craen
Bianca de Craen