Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe gedenkplek landschapspark Terworm

13 februari 2023 | Paul Wijenberg

40 Jaar na dato is er een gedenkplek op Terworm gerealiseerd. Een infopaneel en twee zitbanken bieden de gelegenheid om stil te staan bij een gedenkwaardig moment in dit natuurgebied: de succesvol geslaagde Pro-natuur protestactie om de omvorming van dit natuurgebied tot pretpark tegen te gaan.

Protest Terworm

Grootste pro-natuurdemonstratie

In 1982 wilde men het vervallen landgoed Terworm ombouwen tot een groot Amerikaans pretpark. Een burgercollectief richtte daarop het actiecomité “Terworm Pretpark Nooit!” op. Zij organiseerden op 22 januari 1983 een memorabele protestmars. De immense stoet met 7.500 deelnemers, gesteund door maar liefst 45.000 handtekeningen, liet het draagvlak voor de pretparkplannen verdwijnen.

Het landgoed Terworm met kasteel en boerderijen werd ternauwernood gered en in volle glorie hersteld. Het wordt sindsdien beheerd door de familie van der Valk en Natuurmonumenten.

40 Jaar later

Om het verhaal rondom de toenmalige plannen van Terworm, de protestactie maar ook om de indrukwekkende herinrichting van het landschapspark levend te houden is op deze locatie de gedenkplek gerealiseerd. Deze werd onthuld op zondag 22 januari 2023 en werd in samenwerking met familie van der Valk, Natuurmonumenten en leden van het toenmalige actiecomité gerealiseerd. Er was in de media veel aandacht voor dit gedenkmoment.

Klik hier voor een TV-reportage van de onthulling met begeleidende herinneringen

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg