Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Uithuizerwad

  Het Uithuizerwad

  Welkom op het Uithuizerwad!

  Het Uithuizerwad valt uitstekend vanaf de Waddendijk te ontdekken. Tussen Noordpolderzijl en Delfzijl ligt een fietspad afwisselend op en langs de dijk. Vanaf de dijk kun je genieten van het weidse uitzicht en de rijkdom aan vogels. In Ruidhorn hebben we verschillende uitkijkpunten gerealiseerd. Achter onze kijkschermen kun je ongestoord bijzondere vogels spotten. Vergeet je verrekijker niet!

  Profielfoto HW
  Hanne-Wil Kievitsbosch

  Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe

  Meer over Uithuizerwad

  Over het gebied

  Tussen Noordpolderzijl en Delfzijl, langs een kuststrook van ongeveer dertig kilometer, bevindt zich het Uithuizerwad. De natuur in het Uithuizerwad bestaat uit wadplaten en -geulen, kwelders buiten de dijk, het natuurgebied Ruidhorn binnen de dijk, en het broedeiland de Sternplaat. Natuurmonumenten is verantwoordelijk voor het beheer van 128 hectare zilte natuur in dit gebied. De biodiversiteit van het Uithuizerwad is aanzienlijk, en een groot deel ervan maakt deel uit van het Werelderfgoed Waddenzee.

  Het Uithuizerwad

  Dit natuurgebied is in de loop der eeuwen ontstaan aan de rand van de Waddenzee. Langs de Waddenkust zijn kwelders aangelegd, die later werden ingedijkt. Zo schoof de kust steeds meer naar het noorden op. In de buurt zijn veel oude en nieuwe dijkjes te zien.

  Het Uithuizerwad bestaat uit drie gebieden:

  • Het gebied buiten de dijk, het Uithuizerwad o.a. bij Noordpolderzijl;
  • Het gebied binnen de dijk, de Ruidhorn;
  • broedeiland de Sternplaat ter hoogte van de Eemshaven.

  Buiten de dijk groeien soorten zoals lamsoor en de zeealsem. Binnen de dijk broeden in het voorjaar veel kluten. Daarom is het Uithuizerwad niet toegankelijk voor bezoekers. Vanaf het parkeerterrein bij de Ruidhorn kun je naar twee vogelkijkwanden lopen. Hier kan je een kijkje in het natuurgebied neen. Beide gebieden zijn ook goed te zien vanaf de dijk. Neem wel je verrekijker mee! 

  Gebiedsvisie Uithuizerwad

  De Groningse kust als een uitgestrekte natuurlijke kuststrook, dat is het doel van Natuurmonumenten. Momenteel verdeelt een rechte Waddendijk twee werelden: die van zout en zoet, van land en water. Natuurmonumenten wil deze harde grens verzachten. De ideale kust van de toekomst bestaat uit een mozaïek van zeegrasvelden, schelpdierbanken, kwelders, binnendijkse zilte gebieden, bloemdijken en natuurvriendelijke landbouw. Hierdoor zal de kuststrook van Groningen tot bloei komen. Mei 2019 verscheen de gebiedsvisie Uithuizerwad 2019 - 2037. In deze visie beschrijven we hoe we de toekomst van het gebied zien.

  De publieksversie van de gebiedsvisie kan je hier lezen.

   

  Het vogelkijkscherm met uitzicht over de Ruidhorn

  Samen met anderen

  Natuurmonumenten ziet volop mogelijkheden in de kuststrook. In onze eigen gebieden - de kwelders buiten de dijk en Ruidhorn - werken we aan het verbeteren van de natuur en voeren we herstelmaatregelen uit. Een brede natuurlijke kuststrook vereist samenwerking. We kijken niet alleen naar onze eigen gebieden, maar werken ook samen met Rijkswaterstaat, de provincie, gemeenten, boeren, natuurorganisaties, het waterschap, wetenschappers, bedrijven en andere betrokkenen. Samen zoeken we naar veelbelovende initiatieven. We werken met het waterschap en de provincie aan een dijkversterking met oog voor de natuur (natuurinclusief), en met boeren aan het bevorderen van natuurvriendelijke landbouw. We zien ook kansen om samen met andere partijen langs de kust nieuwe zilte gebieden en kwelders te ontwikkelen.

  Het Uithuizerwad met zicht op de Waddenzee.

  Kom genieten van het Uithuizerwad

  Het Uithuizerwad valt uitstekend vanaf de Waddendijk te ontdekken. Tussen Noordpolderzijl en Delfzijl ligt een fietspad afwisselend op en langs de dijk. Vanaf de dijk kun je genieten van het weidse uitzicht en de rijkdom aan vogels. In Ruidhorn hebben we verschillende uitkijkpunten gerealiseerd. Achter onze kijkschermen kun je ongestoord bijzondere vogels spotten. Parkeren kan bij Noordpolderzijl en Ruidhorn. 

  In de buurt van het Uithuizerwad zijn nog meer natuurgebieden van Natuurmonumenten te vinden:

  Groningen

  Agenda

  Uithuizerwad

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Uithuizerwad

  Nieuws