Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wat je moet weten over behoud van cultureel erfgoed

16 juni 2023 | Jantine Wesselink

Naast de bescherming van natuur zorgen boswachters van Natuurmonumenten ook voor de vele gebouwen die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Behoud van cultureel erfgoed en vaak ook toewerken naar een toekomstbestendige functie ervan. Wat komt daar bij kijken? Boswachter Anniek geeft een kijkje achter de schermen en tips hoe je optimaal kunt genieten van dit erfgoed.

Informatie in de Staringkoepel wordt opgeknapt

Van rijksmonumentaal hondenhok tot landhuizen

In de gebieden van Natuurmonumenten rondom Lochem vinden we vele tientallen gebouwen en bouwwerken. De één historisch van grotere waarde dan de ander. Maar vrijwel allemaal bieden ze onze bezoekers een extra dimensie aan hun bezoek. Neem het Grootvadershuisje op landgoed Het Enzerinck. Een verrassend speelhuisje, speciaal en alleen gebouwd voor de kinderen op het landgoed. Het is nu een welkome stop tijdens je wandeling. Er geldt echter één regel; je moet als volwassene worden uitgenodigd door een kind om binnen te kijken, anders mag je niet naar binnen.

Staringkoepel – restauratie, renovatie en beleving

De Staringkoepel langs de Berkel op landgoed Velhorst van Natuurmonumenten is een mooi voorbeeld van restauratie, renovatie en beleving. Toen de koepel in 2003 naar Natuurmonumenten kwam, is deze onder leiding van toenmalig beheerder dhr. Bakker compleet gerestaureerd. Van ruïne tot een statige theekoepel. Bezoekers kunnen de toren beklimmen, vinden er een eenvoudige expositie en genieten er van een magnifiek uitzicht over de Berkelvallei. Nu 20 jaar later is het tijd voor een renovatie en onderhoudsbeurt van zowel de binnen- als buitenkant.

Hondenhok ‘t Waliën

Rijksmonumentaal hondenhok op landgoed 't Waliën tussen Zutphen en Lochem

Klaar voor de toekomst

Anniek Dusseldorp, coördinator gebouwenbeheer bij Natuurmonumenten Achterhoek vertelt: “Met name bij gebouwen die bewoond worden is het aspect van toekomstbestendigheid belangrijk. Goede isolatie, duurzame energietoepassingen en gebruik van duurzame materialen zijn belangrijke thema’s. Mooie toepassingen die vaak in een oud waardevol pand wat ingewikkelder zijn. Gelukkig hebben we veel creatieve collega’s die hier slimme oplossingen voor weten.”

Zelf genieten van erfgoed

Wil jij ook genieten van cultureel erfgoed in onze natuurgebieden. Een overzicht van alle monumenten rondom Lochem vind je hier. Hier lees je ook achtergrondinformatie over de monumenten en bezoekinformatie.

Grootvaders Huisje

Grootvaders Huisje op landgoed Het Enzerinck bij Vorden

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink