Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het groeit en bloeit in de Velperwaarden

31 mei 2021 | Susanne Blommaert

Maak een wandeling in de uiterwaarden bij Velp en ga eens door je knieën. Er is zoveel te zien aan bloemen en insecten!

Velperwaarden in bloei

Na het frisse en natte voorjaar is dit wel hét moment. Maak gebruik van het pad door graslanden en langs flinke hagen, tot vlakbij de IJssel. Op de achtergrond glijdt af en toe een schip voorbij. Om je heen zie je grasland met bloemen, manshoge hagen en een enkele boom die vol in het blad staat. Zwaluwen scheren over de velden, in de bomen en hagen hoor en zie je kleine vogeltjes zoals de roodborsttapuit. Veldleeuweriken zingen in de lucht hun zomerse lied. Goede kans dat je in de verte hazen of reeën spot.

Dicht bij de grond is veel te ontdekken. Ga op deze wandeling af en toe eens door je knieën en geniet van de kleuren. Het geel van de boterbloemen, het wit van de vogelmelk, het paars van het knoopkruid, je komt ogen tekort. Als je goed kijkt zie je dat hier tussen het gras en de bloemen van alles leeft. Op de stengels klauteren kleine sprinkhaantjes (nog in het ‘nimfen’-stadium) en kevertjes in allerlei soorten en maten. Je ziet rupsen van verschillende soorten zoals de sint-jansvlinder. Mieren bouwen ijverig aan hun mierenhoop. Breekt de zon door dan zie je hommels en bijen rondvliegen. Veel koninginnen van hommels zijn nu op zoek naar een nest onder de grond, zoals muizenholen.

Rups en sint-jansvlinder

Nu nog als rups te zien, straks een sint-jansvlinder

Om de Velperwaarden zo rijk aan bloemen en insecten te houden beheert Natuurmonumenten, samen met boeren, de graslanden en bloemdijken op een specifieke manier. Hier wordt niet bemest, en relatief laat pas gemaaid. Bovendien blijft altijd een klein deel staan. Zo krijg je variatie en hebben de planten de tijd om zaad te zetten. Komende jaren  willen we nog een stap verder gaan. bijvoorbeeld dat grotere percelen in gedeeltes worden gemaaid, op verschillende momenten. Zo voorkomen we dat het landschap in één week te drastisch verandert voor de dieren die er leven. En het is ook fijn voor wie al dit moois wil ervaren.

TIPS

Wil jij de bloemen en insecten in Velperwaarden zien? Trek stevige schoenen aan en loop deze wandelroute. Let op: op enkele plaatsen moet je over een hek klimmen, met opstapjes.

Natuurmonumenten maakt zich zorgen over de snelle afname van insecten. We proberen het tij te keren, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat insecten een thuis hebben, zoals in de Velperwaarden.  Kom ook in actie en maak van je tuin of balkon een thuis voor insecten. >

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert