Ga direct naar inhoud
Nieuws

Scoutinggroep St. Jan helpt met opruimen van zwerfafval op Visdonk

16 april 2018 | Miranda Fieret

Twee keer per jaar helpen de kinderen van scouting St. Jan uit Roosendaal Natuurmonumenten met het opruimen van zwerfafval op landgoed Visdonk. De scoutinggroep organiseert de opruimactie alweer voor de 5e keer! Doel van de opruimactie is om kinderen ervan bewust te maken dat het belangrijk is om geen afval in de natuur achter te laten én dat ze zelf kunnen bijdragen aan een schone omgeving.

Scouting St. Jan ruimt zwerfafval op.

Schone en veilige omgeving

In totaal steken jaarlijks zo’n 120 kabouters, gidsen, luchtscouts, welpen en verkenners van scoutinggroep St. Jan de handen uit de mouwen op Visdonk.  Het thuishonk van de scoutinggroep is sinds jaar en dag gevestigd aan de rand van landgoed Visdonk. Voorzitter Niek Hagenaars geeft aan dat de bossen van Visdonk een mooie locatie zijn voor allerlei spelactiviteiten: “We hebben van begin af aan een goed contact gehad met Natuurmonumenten, de beheerder van Visdonk. De kinderen zijn vaak te vinden in de bossen van het landgoed voor allerlei spelactiviteiten.  Als bedankje aan Natuurmonumenten helpen wij graag mee om het landgoed schoon te houden. Wij vinden het belangrijk dat kinderen ervaren dat ze zelf kunnen bijdragen aan een schone en veilige speelomgeving. De opruimacties dragen hiertoe bij.”

Betrokken

De boswachters van Natuurmonumenten zijn blij met de jaarlijkse opruimactie van de scoutinggroep. Boswachter Helma Braat: “Wij waarderen die betrokkenheid zeer! Ieder jaar ontvangen wij in april en september trouw bericht van de scoutinggroep dat we weer op hun hulp kunnen rekenen. Dat is heel fijn! Wij faciliteren hen met materialen zodat ze het zwerfafval veilig en gemakkelijk op kunnen ruimen. Wij hopen dat we deze samenwerking nog lange tijd kunnen voortzetten.”

Afvaldumpingen

Naast zwerfafval treffen de boswachters ook vaak grotere afvaldumpingen aan in natuurgebieden. Boswachters van Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben onlangs extra aandacht gevraagd voor problemen in het buitengebied waaronder afvaldumpingen. https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/boswachters-zijn-steeds-meer-rotzooi-zat

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret