Ontwerp bestemmingsplan Oranjebonnen goedgekeurd
Op 13 juli heeft het college van B&W van de gemeente Rotterdam het ontwerp bestemmingsplan Oranjebonnen goedgekeurd. Onderdeel van dit bestemmingsplan is het plan ‘Natuur in de Bonnen’ een gezamenlijk initiatief van het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland voor 128 hectare nieuwe natuur in Hoek van Holland. Provinciaal Ambassadeur Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten is blij: “Met dit besluit is het plan om de Bonnenpolder voor de toekomst te behouden als open polder én meer natuur in de provincie Zuid-Holland weer een stap dichterbij.” Met de definitieve vaststelling van het plan – naar verwachting in september 2021 – kunnen we aan de slag met het realiseren van maar liefst 128 hectare nieuwe natuur, aansluitend op de bestaande natuur in het Staelduinse Bos van het Zuid-Hollands Landschap.
Natuurontwikkeling in de Bonnenpolder
Meer natuur in de provincie Zuid-Holland is een wens die al jaren leeft. Deze drukbevolkte provincie heeft met 6% beschermde natuur het minste groen van Nederland en tegelijkertijd de meeste inwoners. De toekomst van de Bonnenpolder is al tientallen jaren onzeker. Oprukkende bebouwing is één van de bedreigingen voor het landschap en de natuur in de Randstad. In één klap 128 hectare natuur beschermen is een unieke kans en draagt bij aan een beter leefklimaat in deze dichtbevolkte regio. Het plan voor natuurontwikkeling in de Bonnenpolder is een initiatief van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland. Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten vertelt: “Onze droom is om in de Bonnenpolder in Hoek van Holland een groot, aaneengesloten natuurgebied te realiseren waardoor de polder ook in de toekomst open en groen blijft. Een natuurgebied dat we ontworpen hebben mét en vóór de omgeving.”
Het plan
Door de Bonnenpolder te laten overvloeien in de natuur van het Staelduinse bos, ontstaat er meer ruimte voor planten en dieren in het gebied. Tegelijkertijd kunnen natuurliefhebbers heerlijk recreëren en genieten van de natuur. Het wordt nog meer een plek waar activiteit en natuurbeleving samengaan. Een beperkt gedeelte van het natuurgebied (30 hectare) biedt ruimte aan mensen die een laatste rustplaats willen in de schoonheid van de natuur. Bij het maken van een natuurbegraafplaats staat de natuur voorop. Het is dus allereerst een gewoon natuurgebied. Middels de aanleg van 4 km fietspad en 11 kilometer wandelpad wordt de polder ook nog eens veel beter te beleven.
Kijk voor meer informatie en het ontwerp op de website www.natuurindebonnen.nl.