Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Vlijmens Ven

  Sloot Vlijmens Ven

  Hoe blauwer, hoe beter

  “In het Vlijmens Ven voltrekt zich een wonder. Ik zie het natte grasland steeds ‘blauwer’ worden. En met blauwer bedoel ik ook paars, geel en groen. De knalgele ratelaar, paarse orchideeën en hoge rietkragen langs de slootkant. Hier ontwikkelt zich zeldzaam blauwgrasland. Meer verstopt in de sloten leven kranswieren en modderkruipers. En met de zang van karekiet en veldleeuwerik op de achtergrond is het hier echt genieten.”

  Sander Verwoerd
  Sander Verwoerd

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Vlijmens Ven
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Vlijmens Ven is een natuurgebied ten zuiden van Vlijmen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is onderdeel van aan groter moerassig gebied waar ook De Moerputten en de Bossche Broek deel van uitmaken. Dit laaggelegen gebied werd vroeger gebruikt als overlaatgebied voor het water dat van de zuidelijk gelegen dekzandruggen afstroomde. Die functie heeft het gebied nu weer, dit om overstromingen in Den Bosch te voorkomen.

  Blauw, blauwer, blauwst

  De lucht, de orchideeën en een klein vlindertje. Wij houden van blauw in dit gebied en werken aan ‘Blues in the Marshes’. Hoeveel blauw zie jij als je uitkijkt over de weidse graslanden?

  Meer weten?

  Pimpernelblauwtje

  Dit kleine blauwe vlindertje -het pimpernelblauwtje- was ooit uitgestorven, maar kreeg een nieuwe kans in de blauwgraslanden bij Den Bosch. Dankzij 'Blues in the Marshes' kan de vlinder zich verder verspreiden.

  Meer weten?
  filter plus

  Groots genieten

  Kom je naar dit gebied? Trek er dan maar een dag voor uit. Het Vlijmens Ven grenst ook aan De Moerputten, Vughtse Gement en Bossche Broek. Heel Brabant geniet van deze oase van rust, die kon ontstaan dankzij de steun van onze leden. Ben jij al lid?

  Word lid!
  filter plus
  Vlijmens Ven

  De mooiste routes

 • Wandelroute Vlijmens Ven

  Wandel langs de blauwgraslanden die volop in ontwikkeling zijn en geniet van het weidse uitzicht in het gebied.

  • 8 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Vlijmens Ven

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Vlijmens Ven

  Wat wij hier doen

  Samenwerken

  Vlijmens Ven vormt een ecologische eenheid met De Moerputten en de Bossche Broek. Een moerassig gebied met veel sloten en kwelwater (grondwater dat aan de oppervlakte komt). Daar creëren en versterken we de natuur onder de noemer 'Blues in the Marshes'. Het doel is 170 hectare nieuwe natuur, waaronder blauwgrasland in het Vlijmens Ven. Daarnaast krijgt 50 hectare natuur in de Moerputten en Bossche Broek een oppepper. In 2015 startten we in het Vlijmens Ven en de Moerputten twee projecten voor natuurherstel: Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch (HoWaBo) en LIFE+-project 'Blues in the Marshes'. In het Vlijmens Ven graven we de bovengrond af. Die grond gaat naar de kades van het waterbergingsgebied ten westen van 's-Hertogenbosch. ‘Blues in the Marshes’ is een groot en ingewikkeld project waarbij we samenwerken met organisaties als Waterschap Aa en Maas, De Vlinderstichting, Staatsbosbeheer en de gemeenten Heusden en 's-Hertogenbosch. Maar we krijgen dit alleen voor elkaar dankzij de steun van onze leden. Ben jij al lid?

  Word lid
  logo