Hoe blauwer, hoe beter

“In het Vlijmens Ven voltrekt zich een wonder. Ik zie het natte grasland steeds ‘blauwer’ worden. En met blauwer bedoel ik ook paars, geel en groen. De knalgele ratelaar, paarse orchideeën en hoge rietkragen langs de slootkant wijzen op de ontwikkeling van het zo zeldzaam geworden blauwgrasland. Met de zang van karekiet en veldleeuwerik op de achtergrond is het hier groots genieten.”

Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Vlijmens Ven
  • Nieuws

Blauw, blauwer, blauwst

De lucht, de orchideeën en een klein vlindertje. Wij houden van blauw in dit gebied en werken aan ‘Blues in the marches’. Hoeveel blauw zie jij als je uitkijkt over de weidse graslanden?

Meer weten?

Pimpernelblauwtje

Dit kleine blauwe vlindertje - het pimpernelblauwtje, was ooit bijna uitgestorven. Maar de kans dat je het onderweg ziet langs fladderen, wordt met het jaar groter

Meer weten?
filter plus

Groots genieten

Kom je naar dit gebied? Trek er dan maar een dag voor uit. Het Vlijmens Ven grenst ook aan De Moerputten, Vughtse Gement en Bossche Broek. Heel Brabant geniet van deze oase van rust, die kon ontstaan dankzij de steun van onze leden. Ben jij al lid?

Word lid!
filter plus

Over het gebied

Vlijmens Ven is een natuurgebied ten zuiden van Vlijmen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is onderdeel van aan groter moerassig gebied waar ook De Moerputten en de Bossche Broek deel van uitmaken. Dit laaggelegen gebied werd vroeger gebruikt als overlaatgebied voor het water dat van de zuidelijk gelegen dekzandruggen afstroomde. Die functie heeft het gebied nu weer, dit om overstromingen in Den Bosch te voorkomen.

De hooi- en weilanden die wij als Natuurmonumenten beheren, mag het water weer stromen. Voorheen kampte het gebied met verdroging, hoewel het kwelwater nooit helemaal verdween. Nu creëren we weer natte en voedselarme omstandigheden waar veel wilde bloemen zich thuis op voelen. De vogels weten het gebied al te vinden. Ook de das  komt er voor.

Blauwgrasland

De afgelopen eeuw raakten we bijna alle blauwgrasland kwijt. Van de 30.000 hectare was nog maar een kleine 30 hectare over. Oorzaak: mest en verzuring. Onder de noemer ‘Blues in the Marshes’ breiden we het blauwgraslandgebied nu uit met ruim 100 hectare uit. Dit doen we door de bovengrond af te graven, om de opgestapelde meststoffen af te voeren. Deze grond zal deels door het Waterschap Aa en Maas hergebruikt gaan worden voor de aanleg van kades. Op de schrale ondergrond kan dan weer blauwgrasland ontstaan.

Bezoekersinformatie

Vrij wandelen op wegen en paden
Honden welkom, mits aangelijnd
Vlijmens Ven

Wat wij hier doen

Samenwerken

Het Vlijmens Ven ligt in het meest dichtbevolkte deel van Brabant. In Den Bosch en omstreken wonen ongeveer 170.000 mensen. De natuur in dit gebied trekt jaarlijks zo’n twee miljoen mensen. Voor al die bezoekers maken we nieuwe wandelroutes en uitzichtpunten. En het wordt steeds mooier, want we herstellen de natuur. In samenwerking met andere organisaties pakken we ook de omliggende gebieden aan. Zo is Vlijmens Ven onderdeel van twee in 2015 opgestarte megaprojecten: Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch (HoWaBo) en het LIFE+-project 'Blues in the Marshes'. ‘Blues in the Marshes’ is een groot en ingewikkeld project waarbij we samenwerken met organisaties als Waterschap Aa en Maas, De Vlinderstichting, Staatsbosbeheer en de gemeenten Heusden en 's-Hertogenbosch. Het doel is het herstel van de blauwgraslanden en een uitbreiding van 170 hectare nieuwe natuur. Daarnaast krijgt 50 hectare natuur in de Moerputten en Bossche Broek een oppepper. Al onze plannen krijgen we alleen voor elkaar dankzij de steun van onze leden. Ben jij al lid?

Word lid
Vlijmens Ven

Nieuws van de boswachter