Ga direct naar inhoud
Nieuws

Unieke natuur bij Den Bosch

08 juli 2017 | Sander Verwoerd

De Sint-Jan en Jheronimus Bosch hebben elk jaar in juli een letterlijk kleine concurrent: het pimpernelblauwtje. Deze zeldzame vlinder, die alleen nog in de Moerputten voorkomt, is ook het symbool voor de natuurontwikkeling die ten zuiden van ’s-Hertogenbosch plaatsvond over een lengte van meer dan acht kilometer. Een aaneenschakeling van natuurgebieden van Vught tot Nieuwkuijk. De natuur heeft hier een enorme sprong voorwaarts gemaakt, dankzij het Europese LIFE-project Blues in the Marshes, dat vrijdag 7 juli feestelijk werd afgesloten.

Sloot Vlijmens Ven

Meer dan 150 natuurliefhebbers trokken vrijdag door een aantal aaneengesloten natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Een bezoek aan de vlinderbellevue waar nu het pimpernelblauwtje volop vliegt, mocht uiteraard niet ontbreken. Met de presentatie van het boek ‘Natte natuur, droge voeten’ komt er een einde aan dit project. Maar het is pas het begin van de nog volop ontluikende natuur, zo dicht bij de stad.

Verdubbeling van blauwgrasland

Natte natuur krijgt in het gebied weer een nieuwe kans. Gronden zijn afgegraven, er zijn hoogwaterkades aangelegd en er is van alles in het werk gesteld om de hoeveelheid blauwgrasland, het leefgebied van het pimpernelblauwtje, te vergroten. Dankzij het project stijgt de hoeveelheid blauwgrasland in Nederland van enkele tientallen naar een paar honderd hectare! Een boost voor de natuur in het Natuurnetwerk Brabant.

Pimpernelblauwtje op grote Pimpernel

Betrokkenheid blijft belangrijk

De afsluiting van het project was een feest voor de projectpartners, alle betrokken partijen, bestuurders en deelnemers aan het Internationaal Water Congres Blues in the Marshes dat hieraan voorafging. Op het congres, georganiseerd door waterschap Aa en Maas, waren ‘samenwerking’ en ‘integratie van uitdagingen’ termen die vaak vielen. Samenwerking was eveneens een rode draad in Blues in the Marshes. Ook de toekomst draait op afstemming tussen de projectpartners en het betrekken van de omgeving , van bestuurders tot kinderen en van ondernemers tot omwonenden.

Nieuw boek ‘natte natuur, droge voeten’

Het project Blues in the Marshes is onlosmakelijk verbonden met HoWaBo (Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch). Het is een voorbeeld hoe twee uitdagingen integraal benaderd en gezamenlijk opgepakt werden: bedreigde natuur en hoogwaterbescherming. Deze belangrijke projecten worden nu extra in het zonnetje gezet met de uitgave van het boek ‘Natte natuur, droge voeten’. Het boek staat bol van interviews met betrokkenen en het is bovendien rijk gevuld met prachtige foto’s uit het gebied. Voor elke ‘local’ een aanwinst in de boekenkast.

Bestel het boek voor € 22,50  bij: www.picturespublishers.nl Dit is inclusief verzendkosten.

Doe mee met de fotowedstrijd

Het gebied is het hele jaar door het bezoeken waard. Elk seizoen is anders. Om dat te laten zien, is er in het kader van het project een fotowedstrijd. Je kunt nog het hele jaar meedoen. Voor alle informatie kijk op www.bluesinthemarshes.nl onder Nieuws. Ook oudere foto’s kunnen ingezonden worden en er is een speciale categorie voor jongeren van 7 t/m 15 jaar.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd