Wandelen

Wandelroute Volgerland op Goeree, Zuid-Holland

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Volgerland op Goeree, Zuid-Holland

De wandeling Het Volgerland brengt je door een gevarieerd duinlandschap met rijk vogelleven. Op korte afstand van elkaar wandel je in de buurt van het strand, de zeewerende duinen en de binnenduinen.

Tegenwoordig biedt het grasland volop kansen voor broedvogels. Tijdens het wandelen zie je mogelijk vogels als tureluur, kievit, scholekster, veldleeuwerik en graspieper. Allemaal soorten die in het agrarisch landschap steeds schaarser worden. Bij de kreek waarlangs de wandroute voert, kunnen broedvogels terecht als rietgors, kleine karekiet, dodaars en eenden.

De 5 kilometer lange wandelroute is met witte pijlen gemarkeerd. De wandelroute begint op de parkeerplaats aan het eind van de Groene Dijk in Ouddorp.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Startpunt wandelroute Volgerland
  • Op de N57 neem je de afslag Noordzeestrand / Strand Vuurtoren. Deze weg (West Nieuwlandseweg) gaat richting Vuurtoren. Volg deze weg die overgaat in de Groeneweg. Blijf rechtdoor rijden tot de T-splitsing. Hier ga je linksaf, de Groenedijk op. Volg deze weg die eindigt op de parkeerplaats.

De route

 Startpunt

1Bloeiende planten

In de zomer lopen koeien van de boer door het natuurgebied. Zij houden de begroeiing kort. Op deze manier kunnen unieke planten zoals de brede orchis in het gebied bloeien! 

Bloeiende planten
Bloeiende planten

2Uitkijkpunt

Hier bij het uitkijkpunt aan de kreek heb je kans om veel bijzondere vogels te zien! De rietgors, kleine karekiet, dodaars en eenden vinden hier allemaal een plekje. Langs de oevers van de kreek zoeken lepelaars naar eten.Tip van de boswachter: Tijdens de vogeltrek kunnen er verrassende voorbijgangers als lepelaars, vissende sterns en allerlei steltlopers te zien zijn. Neem dus gerust de tijd bij het vogelkijkpunt!

Uitkijkpunt
Uitkijkpunt
Uitkijkpunt
Uitkijkpunt
Uitkijkpunt
Uitkijkpunt

3Uitwaaien op het strand

Waar kun je beter uitwaaien dan op het strand? Geniet hier van de bijzondere kustvogels. Oeverlopers, bontbekplevieren en tientallen bonte strandlopers; je kunt ze hier allemaal tegenkomen. Niet voor niets zie je ze in grote groepen driftig in het slik prikken. Er is genoeg eten te vinden! Je vindt hier dan ook een grote variatie aan schelpen: massa’s kokkels, strandschelpen en zwaardschedes.

Uitwaaien op het strand
Uitwaaien op het strand
Uitwaaien op het strand
Uitwaaien op het strand
Uitwaaien op het strand
Uitwaaien op het strand

4De vuurtoren van Ouddorp

Drie schitteringen per 15 seconde is het kenmerk van deze vuurtoren. Inderdaad, Vuurtoren Westhoofd is nog steeds actief. Tussen 1947 en 1950 is deze vuurtoren gebouwd. Hiervoor stond er al een toren van gewapend beton, maar deze is door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Het optiek was toen wel veilig gesteld en wordt nu gebruikt in de vuurtoren van Ameland.

De vuurtoren van Ouddorp
De vuurtoren van Ouddorp

5Eindpunt

Dit is het eindpunt van de wandeling. Ben je nog niet uitgewandeld? Wandel eens de Koploper! Deze wandelroute ligt hier vlak in de buurt.

Eindpunt
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.