Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kikkerconcert bij poelen in Voornes Duin

01 juni 2021 | Chantal van Burg

Het doet je denken aan een waar kikkerconcert. Een beetje zoals in het liedje van Paul McCartney, ‘We all stand together’. Breng je de komende tijd een bezoek aan het Breede Water in Voornes Duin, geef je oren dan maar de kost. Je wordt geheid toegezongen.

Poelkikker

Deze poelkikkers zijn te vinden in de diverse poelen in het gebied. Nu staan deze nog vol met water, dus ideaal voor deze amfibieën. Boswachter Han Meerman noemt ze ook wel spruitenkoppen: “je ziet de groene kopjes verspreid in de poel of ze zitten op een kluitje bij elkaar, klaar om te paren of uit het water te schieten voor een lekker hapje. Bijvoorbeeld een azuurwaterjuffer of een watersnuffel, ook een waterjuffer.

Poelkikkers in de poel

Als je goed de tijd neemt kun je nog veel meer moois ontdekken bij de poelen, zoals keizerlibellen of, nu, paddenvisjes van de rugstreeppad. Natuurmonumenten zorgt ervoor dat enkele poelen diep genoeg zijn, zodat deze ook in droge periodes nog water hebben. Dat is goed voor de insecten en amfibieën die erin leven. Maar ook als drinkwater voor de koeien die in het gebied lopen.

“Afgelopen week zag ik zo’n veertig poelkikkers in één poel. Mooi om te zien. En je kunt ze zeker niet missen. Soms zijn ze zowaar even stil… maar komt er een vliegtuig over dan beginnen ze weer: ze reageren op het geluid en kwaken er lustig op los. Écht, let maar eens op!

Benieuwd naar dit kikkerconcert? Wandel eens de Brede Waterroute in Voornes Duin.

Kikkerconcert bij poel Breede Water

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven