Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe gezichten in Voornes Duin

20 mei 2021 | Chantal van Burg

Zoals eerder is aangekondigd stapt Natuurmonumenten in haar gebied Voornes Duin over van jaarrond begrazing naar seizoensbegrazing. Hiervoor verhuisden de toenmalige bewoners, de twaalf Schotse hooglanders, half maart naar het eiland Tiengemeten. Deze week namen de nieuwe bewoners hun intrek in het gebied.

Fleckvieh/Angus

De nieuwe bewoners bestaan uit moederkoeien, vaarzen en ossen van het ras Fleckvieh/Angus. De koeien komen van een lokale pachter. Over enige tijd komen er nog drie koeien met kalveren bij. Het zijn stevige koeien met een rood/bruine en witte kleur.

Van jaarrond naar seizoensbegrazing

Natuurmonumenten werkt sinds het laatste duinherstel van ongeveer tien jaar geleden met natuurbegrazing. De kudde Schotse hooglanders zorgde ervoor dat het duin niet te snel volgroeide met ruigte, struiken en bomen. Recent stapte Natuurmonumenten over van begrazing jaarrond naar begrazing per seizoen. Dit betekent dat de nieuwe kudde niet het hele jaar te vinden is in het gebied maar vanaf juni tot en met december. Op die manier krijgen planten en dieren meer rust in het groei- en broedseizoen, wat ook weer goed is voor de insecten in het gebied.

Zelf de nieuwe bewoners ontmoeten

Dat kan. Je vindt de kudde in de Pan in het natuurgebied Voornes Duin. Wandel eens de Panroute in Voornes Duin in Rockanje en kom ze hier tegen. De nieuwe bewoners zijn zeker zichtbaar in het duinlandschap. Hoewel de koeien vrij mak zijn en nieuwsgierig van aard, raden wij je aan wel afstand te bewaren en de hond goed aangelijnd te houden. Je bent immers te gast in hun leefgebied. Dat geldt voor deze kudde maar ook voor de andere dieren in het gebied.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven