Ga direct naar inhoud
Nieuws

Stekelhoek en Quackjeswater in bloei

24 juni 2014 | Femke Deelstra

In maart 2014 zijn de werkzaamheden in het kader van duinherstel in Stekelhoek en Quackjeswater afgerond. Dankzij de Europese LIFE subsidie is een grote klus geklaard. Het is verrassend hoe snel de natuur alles heeft ingekleurd. Talloze kruiden hebben de opengemaakte delen al in bezit genomen. Het kale en grauwe duin na het werk maakt nu plaats voor een grote verscheidenheid aan planten.

Waterjuffer

Planten, insecten, vogels en veel meer!

Deze planten met hun bloemen bieden veel insecten een leefgebied. Daar profiteren weer allerlei vogels van. De boomleeuwerik bijvoorbeeld. Ook kikkers en padden zien hun leefgebied en voedselsituatie verbeterd. In de opengemaakte valleien zijn nu al volop libellen en waterjuffers te zien. Voornes Duin bij Quackjeswater, Panweg en Stekelhoek is nu een groot begrazingsgebied voor runderen. Zij zorgen ervoor dat niet snel opnieuw alles volgroeit met ruigte, struiken en bomen. Genoeg om deze zomer te ontdekken in Voornes Duin!

Duinherstel

Natuurmonumenten heeft de afgelopen jaren het herstel van de typische kustnatuur een impuls gegeven. Met de toegekende Europese LIFE-subsidie zijn delen van het duingebied van Voorne weer opengemaakt. Ook Provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten betalen mee aan de herstelwerkzaamheden.

Lees meer over het complete LIFE-project.

Life+ en Natura 2000
Femke Deelstra