Ga direct naar inhoud
Nieuws

Trekgedrag Grote Karekiet

03 juli 2018 | Ellen Metz

Er komen steeds minder grote karekieten voor in Nederland. Er zijn nog maar twee grote bolwerken met meer dan tien broedparen, in de noordelijke randmeren waaronder het Zwarte Meer en in de Vechtplassen. Om de problemen bij de grote karekiet in kaart te brengen, zijn in beide gebieden van Natuurmonumenten een aantal grote karekieten voorzien van een datalogger. Zo hopen wij meer te weten te komen over het trekgedrag en overwinteringsgebied.

Grote Karekiet

Grote karekiet in Nederland

Het gaat al lange tijd niet goed met de grote karekiet. De rietvogel komt alleen nog in redelijke aantallen voor in de oostelijke Vechtplassen en de Noordelijke Randmeren. Om de achteruitgang in kaart te brengen, is door Vogelbescherming Nederland een onderzoek ingesteld naar onder andere de trekroutes.

Datalogger

Jan van der Winden van Ecology research & consultancy leidt het onderzoek. Jan: “In 2016 zijn we gestart met het onderzoek naar de trekwegen van grote karekieten. Zeven grote karekieten werden voorzien van een datalogger, een klein apparaatje waarmee de plaatsbepaling kan worden gemeten. Bij vier karekieten konden naderhand de gegevens worden uitgelezen. Dat was meer dan verwacht omdat de sterfte op dit moment 60% op jaarbasis is.” Om nog beter inzicht te krijgen in het trekgedrag, zijn er dit voorjaar nog vijftien grote karekieten voorzien van een datalogger.

Trekroutes

In Nederland zijn we de afgelopen jaren flink aan de slag gegaan met het beschermen van de broedplekken. De informatie over de trekroutes en het overwinteringsgebied kan aanvullend helpen om het leefgebied buiten Nederland te beschermen. Natuurmonumenten werkt graag mee aan het onderzoek om deze mooie soort te behouden voor de Nederlandse natuur.

Ellen Metz